VNL wil hoger onderwijs privatiseren

Geen categorie25 jun 2014, 15:14
Eindelijk een politieke partij die het 'p' woord in de mond durft te nemen.
Voor Nederland fractielid Joram van Klaveren heeft gisteravond een bijzonder interessante tekst uitgesproken tijdens een debat met onder andere de premier over het WRR rapport 'Naar een lerende economie.' VNL dringt aan op privatisering van het hoger onderwijs. Daarmee onderscheidt VNL zich in één klap van alle andere partijen (in de Tweede Kamer).
Uit onderzoek blijkt dat het Nederlands hoger onderwijs ver achter blijft bij het Angelsaksische model. De top 10 van beste universiteiten ter wereld bestaat helemaal uit Amerikaanse en Britse instellingen. Er staat zelfs slechts één Nederlandse universiteit in de top 50. Triester kan nauwelijks, zeker voor een welvarend land dat onderwijs zo belangrijk zegt te vinden.
Dé oplossing van de powers that be is keer op keer om er meer belastinggeld in te pompen. Af en toe wordt er iets veranderd in het systeem zelf, maar vervolgens moet iedere universiteit daar in mee gaan. We krijgen Het gevolg? Iedere universiteit is feitelijk min of meer hetzelfde, maar de resultaten worden er niet beter op omdat het docenten en studenten helemaal niet hoeven te presteren. Zij worden totaal niet gestimuleerd om er het beste uit te halen.
Zoals Joran van Klaveren gisteren zei:

Willen wij meer dynamiek in ons hoger onderwijs, betere motivatie van zowel student als docent en een hogere kwaliteit dan dient men impulsen hiertoe te stimuleren. Financiële prikkels en werkelijke  concurrentie zijn hiertoe geëigende methoden. Maar dat betekent een radicaal andere invulling van ons hoger onderwijsbestel. Het zou betekenen dat we het hoger onderwijs moeten privatiseren. 

Volgens Van Klaveren zorgt privatisering ervoor dat "zowel de instelling als de student op positieve wijze" worden geprikkeld. "Een hoger collegegeld, bekostigd in de vorm van een lening of beurs, dwingt de student tot een weloverwogen studiekeuze" en vervolgens natuurlijk om daadwerkelijk te studeren en niet de hele week feest te vieren. "Een persoonlijke investering stimuleert het voorkomen van uitval, vertraging en zwak tot matige prestaties."
Ook voor de onderwijsinstellingen is het een positieve ontwikkeling. Ze krijgen weliswaar geen gratis geld, maar ze worden door privatisering gedwongen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en kunnen op termijn meer verdienen - als ze de mogelijkheden aangrijpen om topuni's te worden tenminste. Van Klaveren: "Verhoging van de kwaliteit van de opleiding, de soort opleidingen die men kan volgen en de verhouding onderwijstijd en collegegeld zullen leidend worden. En met de garantie dat er door studenten gewoon een lening kan worden afgesloten, blijft ook de toegankelijkheid gewaarborgd."
Het is doodzonde dat er zo weinig partijen zijn die dit standpunt durven te verkondigen - ook als er vrij bekende leden zijn die er net zo over denken - maar gelukkig doet VNL dat dus wél. Nu moeten Bontes en Van Klaveren de komende tijd gebruiken om deze argumentatie keer op keer te herhalen. Er is nu namelijk wel een kleine kern van échte liberalen die het hier mee eens zijn (of er in ieder geval my sympathiseren), maar dat geldt absoluut niet voor de meeste kiezers.... of zelfs maar voor een enigszins significante minderheid. De reden? Links houdt het onderwijs al decennialang in haar greep. Als de elite ook maar vermoedt dat je het p-woord wil gebruiken word je gewoon massaal genegeerd; zowel in de politiek zelf als in de media.
Het gevolg hiervan is dat de gemiddelde burger niet eens weet dat je zeer serieuze argumenten kan aandragen om het onderwijs inderdaad te privatiseren. Het is nu aan Van Klaveren en co. om daar iets aan te doen. Met een beetje geluk hebben ze daar een paar jaar in plaats van een paar maanden de tijd voor.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten