Van Klaveren wil één op één met Wilders in debat.
Voor Nederland (VNL) zit niet stil. De partij van
Joram van Klaveren en Louis Bontes noemt zichzelf rechtser dan de VVD en realistischer dan de PVV. Om dat contrast duidelijk te benadrukken, kwam Van Klaveren vandaag met een bijzondere
uitdaging voor
Geert Wilders: een debat, één op één.
“Graag ga ik binnenkort met de heer Wilders in debat over thema’s als de economie, de zorg, veiligheid en het immigratie- en asielbeleid. Het debat zou prachtig inzicht bieden in de overeenkomsten en verschillen tussen VNL en de PVV. Wij hopen van harte dat de heer Wilders zo sportief is op onze uitnodiging in te gaan”
Aldus Joram van Klaveren.
VNL zal – als uitnodigende partij – de huur en de beveiligingskosten van het debat op zich nemen als Wilders de uitnodiging accepteert.
Het is echter nog maar de vraag of de PVV-leider daartoe bereid is. Wilders staat er weliswaar om bekend dat hij zijn standpunten helder en duidelijk verwoordt, maar zal hij die ook durven verdedigen in een debat met Van Klaveren? VNL denkt over veel thema's hetzelfde als de PVV: zo is de partij van mening dat er een stop moet komen op de asielstroom naar Nederland, en vindt VNL dat de EU moet worden teruggebracht naar een Europese Economische Ruimte.
Op andere thema's, zoals de economie of defensie, is VNL het echter oneens met de PVV. Zo wil de klassiek-liberale partij de belastingen fors verlagen en een vlaktaks invoeren. De PVV vindt dat de belastingen niet omlaag hoeven, en wil nog veel meer geld besteden aan het inefficiënte en dure Nederlandse zorgstelsel. Ook wil VNL veel meer geld investeren in defensie, terwijl Wilders juist wil bezuinigen op de verdediging van ons land.
Veel PVV-kiezers zijn het waarschijnlijk meer eens met VNL dan met de PVV op deze thema's, maar kiezen toch voor de PVV omdat VNL nog een beginnende partij is, die nog veel moet waarmaken. Een openbaar debat tussen Van Klaveren en Wilders over belastingen en defensie zou de verschillen tussen beide politici goed duidelijk maken, en zou dus een aanwinst zijn voor de Nederlandse politiek. Het is echter de vraag of Wilders die verschillen wel durft te erkennen – hij zou er best eens kiezers mee kwijt kunnen raken.