Voor kinderen is het vandaag een feestje: men is aan het 'klimaatstaken' geslagen. Onder aanvoering van klimaatideoloog Greta Thunberg ontkomen diverse klassen een dag aan school. Want laten we eerlijk zijn: alle mensen hebben rechten, behalve kinderen. Die mogen namelijk helemaal niets. Maar vandaag niet, vandaag mogen ze even klimaatstaken.
Overal ter wereld protesteren scholieren en studenten tegen falend klimaatbeleid en voor acute actie. Ook volgende week klimaatprotesten in meer dan 150 landen. Dit is de revolutie waar we zo lang op gewacht hebben https://t.co/pf3e86OhNt
— Jan Rotmans (@janrotmans) September 20, 2019
Op de bovenstaande beelden zien we kinderen zoals we ze niet vaak zien! Ze zitten er gemoedelijk bij en laten eens van zich horen. In tegenstelling tot alle andere dagen van het onvolwassen leven, zijn ze vandaag dus wel vrij.
Zoals u op de beelden ziet zitten ze zelfs in de buitenlucht! Vandaag tijdens de klimaatstaking mogen de kinderen dus échte lucht inademen in plaats van stoffige klasluchtjes. Een welkome onderbreking van de dagelijkse praktijk maakt de klimaatstakingen voor kinderen zeer aantrekkelijk.
Niet omdat ze zo om het klimaat geven, maar omdat dit hun enige manier is om enige vrijheid te beleven. Kinderen worden namelijk niet als mensen behandeld in dit land. Vrijwel al het onderwijs is over-gestandaardiseerd -ontwikkeld om van kinderen fabrieksarbeiders te maken. Niet omdat ze dat willen overigens: ze moeten want kinderen vallen onder de leerplichtwet. Een bevolking die vaardigheden leert en daarmee productief is levert immers geld op. Dit is waarom de leerplicht bestaat, maar in veel gevallen doet deze plicht juist meer schade dan iets goeds.
Deze wet ontneemt kinderen de rechten die normale mensen wel hebben. Zoals het recht om te bepalen waar je je om 13.00 uur 's middag in de stad bevindt. Voor een volwassene is dat een gewone keuze., maar voor kinderen geldt die keuze niet: zij zijn bij wet verplicht (!) om de eerste twaalf jaar van hun leven in stoffige kamers door te brengen. Proberen ze eronder uit te komen, zoals bijvoorbeeld Laura Dekker, dan worden ze direct weer in het gelid geroepen door Jeugdzorg en andere instanties.