In Den Haag is het weer zover: de politiek buigt voor het nieuwe heilige huisje van links-progressief Nederland – de verplichte vrouwenquota. Vanaf nu moet 50 procent van de topposities binnen de ambtenarij bezet worden door vrouwen, ongeacht de individuele keuzes of talenten van mensen. Maar gelukkig zijn er nog nuchtere stemmen die hier niet in meegaan. Thierry Baudet (FVD) en André Flach (SGP) maakten in de Kamer korte metten met deze dwangpolitiek.
Hun boodschap? Respecteer de keuze van vrouwen zelf. En vooral: herwaardeer het moederschap als een essentiële, onmisbare pijler van onze samenleving.
Baudet: “Vrouwenquota zijn een aanval op het moederschap”
Baudet was glashelder in zijn analyse. Volgens hem is het fixeren op een 50/50-verhouding in topposities een impliciete aanval op het moederschap:
“Vrouwen kiezen vaak een andere werk-privé-balans dan mannen. (...) Door een quotum van 50 procent op te leggen, ontneem je vrouwen maatschappelijk gezien eigenlijk het grote geluk om moeder te worden.”
En hij heeft volkomen gelijk. In de obsessie om alles ‘gelijk’ te trekken, verliest de overheid volledig uit het oog dat veel vrouwen bewust kiezen voor een ander leven dan de 80-urige werkweken van de Haagse topambtenaar. En dat is niet minderwaardig, integendeel:
“Moederschap is een wereldbaan,” aldus Baudet.
“Dat moeten we herwaarderen. Het is fantastisch als een vrouw dat kiest.”
De dwang om per se carrièresucces na te streven – koste wat het kost – is in feite een ontkenning van de unieke waarde van het gezin en het opvoeden van kinderen. Het vrouwenquotum stuurt vrouwen weg van het moederschap, door hen het signaal te geven dat ‘echte waarde’ alleen in kantoren, beleidsnota’s en vergaderzalen ligt.
Flach (SGP): “Respecteer én stimuleer de keuze voor het gezin”
SGP'er André Flach ging zelfs nóg een stap verder dan Baudet:
“De overheid moet niet alleen respecteren als mensen kiezen voor het gezin – ze zou dat zelfs moeten stimuleren.”
En terecht. Want daar, in de gezinnen, worden de fundamenten gelegd voor een gezonde samenleving:
“Daar worden mensen gevormd voor de maatschappij. Als ze daar een goede basis meekrijgen, moeten mensen vooral de ruimte krijgen om daar tijd aan te besteden.”
Flach herinnerde aan het schokkende feit dat er ooit een minister was die vrouwen verweet dat ze “niets terugdeden voor de samenleving” als ze zich na hun opleiding op hun gezin richtten. Alsof het opvoeden van de volgende generatie Nederlanders minderwaardig is aan het draaien van beleidsstukken in Den Haag.
“Dat vond ik verwerpelijk,” zei Flach, terecht.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.
Bovendien, voegde hij eraan toe, laten de cijfers nu al zien dat vrouwen volop doorstromen in allerlei sectoren. De vanzelfsprekende emancipatie is al lang ingezet – het probleem dat quota zouden moeten oplossen, bestaat simpelweg niet meer. Sterker nog: met verplichte streefcijfers slaat het nu de andere kant op.
Geen dictatuur van percentages, maar vrijheid van keuze
De houding van Baudet en Flach laat zien wat werkelijk nodig is: niet meer dwang, maar meer waardering voor vrijheid en eigen keuzes. Niet iedereen wil carrière maken in de ambtelijke top, niet iedereen definieert succes als het behalen van een managementfunctie. En dat is prima.
Laat vrouwen – en mannen – zelf kiezen. Of dat nu betekent dat ze een glanzende carrière nastreven, parttime werken, of fulltime investeren in het gezin. Alle keuzes verdienen respect.
Maar nee, Den Haag weet het weer beter. Daar vindt men het nodig om te gaan morrelen aan de natuurlijke verschillen en prioriteiten die mensen zelf stellen. Resultaat? Opnieuw een aanval op traditionele waarden, op het gezin, en op echte vrijheid.
Een gezond land begint bij sterke gezinnen
De toekomst van Nederland wordt niet veiliggesteld door nog meer managementlagen vol quota-ambtenaren. De toekomst wordt gebouwd in de huiskamers, door ouders die tijd, liefde en energie steken in het vormen van hun kinderen. Dat is de échte hoeksteen van onze samenleving.
Baudet en Flach hebben dus volkomen gelijk. Tijd dat Den Haag luistert. En tijd dat we het moederschap – en het vaderschap – weer gaan zien als wat het werkelijk is: de belangrijkste investering in onze gezamenlijke toekomst.
Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.