Escalatie of eindspel?
De vice-premier van Turkije, Bülent Arinc, liet gisteren weten dat de regering het leger zou inzetten als de demonstraties niet snel zouden stoppen. Dit onder het motto: wat Mubarak kan, kunnen wij ook.
Turkey's Deputy Prime Minister Bulent Arinc has warned protesters that the government may deploy "elements of the armed forces" to help police end nearly three weeks of antigovernment protests. Arinc's statement marks the first time that Prime Minister Recep Tayyip Erdogan's Islamist-rooted government has threatened military force against the protesters. It came amid a one-day general strike called by two major union federations to protest what they saw as harsh treatment of antigovernment protesters at Istanbul's Taksim Square.
Het dreigement kwam op het moment dat de demonstranten gesteund worden door stakingen van verschillende vakbonden. Blijkbaar voelt de regering zich daar zo door aangevallen dat ze bereid naar alle mogelijke wapens te grijpen om de oppositie de kop in te drukken.
We kunnen wee conclusies trekken uit Arinc' dreigement:
1. Erdogan en co. denken dat ze het leger onder controle hebben.
2. Daar komt bij dat ze blijkbaar denken te kunnen doen wat Mubarak en Ghadaffi niet konden: de demonstraties met geweld de kop indrukken.
Zelfs als één niet klopt, is conclusie twee natuurlijk buitengewoon zorgwekkend. Het houdt namelijk in dat ze het leger weleens konden inzetten, wat sowieso zal leiden tot chaos en meer lijden.
Zoals u van mij gewend bent heb ik hierover gesproken met Turkse demonstranten, zowel in Istanbul als in Izmir. Ook zij hebben over het algemeen twee visies:
1. Sommigen geloven niet dat het leger de kant zal kiezen van Erdogan en co. Die voorzien dus een situatie als in Egypte, waarbij het leger zich opeens tegen Mubarak keerde.
2. Anderen achten het wel degelijk mogelijk dat het leger zich laat gebruiken door het kabinet. Erdogan heeft de hele legertop namelijk vervangen met AKP-officieren. Aangezien het Turkse leger erg hierarchies is, zal het heel moeilijk zijn voor de officideren die daaronder zitten, en die Kemalistisch zijn, om zich daar tegen te verzetten.
We gaan pas zien welk scenario werkelijkheid wordt op het moment dat er daadwerkelijk wordt ingegrepen door het leger. Als het meevalt voor Erdogan en Arinc doen de soldaten dan wat hen wordt opgedragen door de regering. Dat betekent natuurlijk wel dat de demonstranten diep in de problemen zitten. De politie gebruikt al op grote schaal geweld, met het leger zal dat niet minder zijn.
Aan de andere kant neemt de AK Parti bij mogelijke betrokkenheid van het leger ook het risico dat dit wapen zich tegen hen keert. In dat geval zal het dus uitdraaien op een mogelijke coup. Willen Arinc en Erdogan dat risico werkelijk nemen?
Hoe de demonstranten ook denken over welke kant het leger uiteindelijk zal kiezen, ze zijn het er allemaal over eens dat ze géén militair ingrijpen willen. Nee, ook niet als zij daarmee geholpen zijn. Zoals mij gisteren werd verteld vanuit Istanbul: 'We willen een democratische revolutie, niet een militaire'.