1. Home
  2. 'Vertrouwd, deskundig, ambitieus'

'Vertrouwd, deskundig, ambitieus'

Geen categorie07 jul 2014, 17:44
Dat zijn volgens topman Gerrtit Zalm de kernwaarden van Staatsbank ABN Amro. Hij zei dit tegen RTL, dat vandaag deel 1 van de nieuwe serie presenteerde: 'de nieuwe bankier'.
Na Zalm zullen nog wat andere 'nieuwe' bankiers volgen. Morgen is Gerard van Olphen van SNS REAAL aan de beurt, overmorgen Rien Nagel van de Rabobank en donderdag wordt het vierluik afgesloten met Ralph Hamers van ING. Vandaag was dus Zalm aan de beurt. Wat had hij te melden tegenover RTL?
Het kan aan mij liggen, maar Zalm maakte op mij een ietwat vermoeide indruk. Er werd ook minder gelachen als anders. Zalm heeft een onmiskenbaar gevoel voor humor en staat bekend om zijn schaterlach. Maar in een interview moet je natuurlijk serieus overkomen. En niet alle interviews verlopen als Zalm zich had voorgesteld. We herinneren ons natuurlijk nog allemaal de commotie die was ontstaan over de verhoging van de vaste salarisssen van het hoger kader van de bank met maar liefst twintig procent. Maar volgens Zalm lag dat aan de verkeerde kop boven het FD artikel, daardoor zou de beeldvorming vertekend zijn. Maar als je als sector 83% méér verdient als het gemiddelde van alle bedrijfstakken bij elkaar, dan lijkt het mij dat er niets te klagen valt. En al helemaal niet als je salaris betaald wordt met belastinggeld.
Zalm heeft recent voor vier jaar bijgetekend, hij wil de bank naar de beurs brengen en die beursgang is gepland in het tweede kwartaal van volgend jaar. Die tijd is ook nodig, omdat er op 4 november eerst een 'Asset Quality Review' moet plaatsvinden uit hoofde van de Brusselse bankenunie plannen; en daarna moeten de toezichthouders, aandeelhouder (de Nederlandse staat) en het parlement er nog iets van vinden. Dus vóór het Kerstreces zou er sowieso geen groen licht gegeven kunnen worden. Die toenemende regelgeving noemt Zalm overigens een toenemende last voor de bank en voor de klant, die er helemaal geen trek in heeft dat zijn hele doopceel moet worden gelicht.
Gevraagd naar het toekomstig beleid en diens missie, antwoordde Zalm, dat de bank wil streven naar langdurige klantrelaties, waarbij deskundig advies de belangrijkste factor moet zijn. Geen exotische producten, maar transparantie en goede klantvoorlichting zijn nodig. In dat kader heeft ABN Amro zelfs al haar contracten herschreven, die veel te ingewikkeld waren en nu 'in begrijpelijke taal' zijn opgesteld. Je vraagt je wel af waarom er eerst een nationalisatie voor nodig is om die vanzelfsprekende transparantie te realiseren, maar dat terzijde.
De klant centraal dus; een gezonde, goeie bank met transparante dienstverlening en met op de klantbehoefte toegesneden producten en diensten. ABN Amro wil geen bank zijn die 'alles biedt voor iedereen', maar het topsegment van de private- en zakelijke markt bedienen. De Bijenkorf onder de banken, geen Hema-filiaaltje. De Bank voor de Grootverdieners zullen we maar zeggen. Want op de uitstaande kredietportefeuille van het Midden- en Klein Bedrijf had de bank toch heel wat moeten afschrijven. Desondanks prees Zalm het 'strakke' risicomanagement van zijn bank. Dat is dan klaarblijkelijk ook pas ingevoerd nadat de bank bijna kopje onder was gegaan en met belastinggeld gered moest worden.
Op de vraag wat een bankier mag kosten antwoorde Zalm: 'wat mag een voetballer kosten? Of de voorzitter van Shell?' Met andere woorden: hij wenste daar geen antwoord op te geven. Wel zei hij nog, dat winstmaximalisatie op zich geen doel was voor de bank, maar slechts het behalen van een 'fatsoenlijk' rendement. De interviewer ging er verder niet op in wat Zalm daar dan onder verstond. Over vier jaar wil Zalm een rendabele en deskundige bank achterlaten.
Als alle interviews zulke nietszeggende prietpraat opleveren, dan kunnen we beter stoppen met interviews afnemen. Het resultaat is dan een flinterdun propaganda praatje van de bankier in kwestie. De hele Europese politiek kwam niet aan de orde, het woord 'derivaten' is geen enkele keer gevallen, de voetangels en klemmen van een eventuele beursgang werden niet uitgediept (en dus ook niet wat de staat er uiteindelijk bij inschiet met het 'redden' van De Bank). Het was van een tenenkrommende oppervlakkigheid. Well done RTL, u mag vast de volgende keer terugkomen bij ABN Amro, maar met goede financiële journalistiek had het weinig te maken. Jammer, een gemiste kans.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten