Verslaggever zeurt over 'God bless America'. De reacties daarop zijn te mooi

Geen categorie03 jul 2016, 11:00

Deze man sloeg een beetje door, en kreeg meteen een koekje van eigen deeg.

Kruistochten iets van vroeger? Alles behalve, maar in tegenstelling tot vroeger zijn het niet meer de christenen die ze uitvoeren. Nee, ze komen nu juist uit de kant van hun tegenpolen: atheïsten.

Om maar meteen met een wijze levensles te beginnen: laat je nooit bedotten door mensen die zeggen dat het atheïsme géén religie is. Geloof is uiteindelijk een verzameling ideeën over het bovennatuurlijke, en het idee dat er géén god is, is net zo goed een geloof (want: niet te bewijzen) als het idee dat er één god zou zijn, of meerdere goden. De enige mensen die je werkelijk niet-gelovig zou kunnen noemen zijn agnosten, die het gewoon niet weten en maar afwachten, maar dat terzijde.

Atheïsten kunnen dus net zo goed als andere gelovigen fanatiek zijn in het aanhangen en uitvoeren van hun opvattingen, en vaak heb ik het idee dat sommigen hierin veel fanatieker zijn dan andere religieuzen. Want om terug te komen op het begin van dit verhaal, lijken zij een kruistocht te voeren tegen alles in de maatschappij dat zou hinten op het bestaan van een god, wat recht tegen hun eigen geloof indruist. Zo ook een verslaggever van het linkse New York Daily News, Gersh Kuntzman, die het nodig vond om één van de - met recht - meest populaire liederen in Amerika af te schieten: 'God Bless America'.

Het is een ongeschreven regel dat dit nummer bij het gros van de honkbalwedstrijden gezongen wordt, en dat schoot de verbitterde verslaggever in het verkeerde keelgat. Hij ging op een totale rant tegen het nummer, en schuwde daarbij geen enkel middel. Het zou doordrenkt zijn van een walgelijke ideologie, het nummer zelf vond hij niet om aan te horen en zelfs de schrijver ervan zou het niet leuk hebben gevonden. Nee, zelfs de uitvoering ervan zou fascistisch zijn!

Dat het Amerikaanse volk het echter wél een geweldig mooi nummer met een prachtige betekenis vindt, was hem waarschijnlijk nog niet te binnen geschoten. Maar geen zorgen, want Amerika laat hem dat maar al te graag zien. Al snel stroomden de tweets binnen, waarin Kuntzman vooral werd verzocht om een plekje te vinden waar hij het lied dan maar niet aan hoefde te horen. En dat mocht ook nog best in de VS zelf zijn:

https://twitter.com/_DWRobinson/status/748877354315968512

Maar daarbuiten mag ook:

https://twitter.com/DaystoTrump/status/748908788229476352?ref_src=twsrc%5Etfw

Ja, soms zeggen Trumpsupporters nog wel iets degelijks. Maar alle gekheid op een stokje: sommige mensen weigeren te begrijpen dat, wat mensen nu ook mogen aanhangen, het christendom (en andere religies) nou eenmaal een groot deel van onze cultuur gevormd hebben, en dat die dingen onvermijdelijk in veel van de alledaagse zaken van onze maatschappij terecht zijn gekomen. Dat schaadt verder niemand, in tegenstelling tot wanneer men de maatschappij zou willen zuiveren van alles wat met God te maken heeft.

Soms lijken atheïsten helaas niet te beseffen dat er een grote contradictio in terminis zit in hun belangrijkste argument: ze pleiten voor absentie van geloof in de maatschappij, maar vergeten daarbij graag dat het ontkennen van God's bestaan óók een geloof is.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten