We gaan er al jaren op achteruit.
Het is alleraardigst dat grote bedrijven af en toe een belastingverlaging hebben gekregen de afgelopen jaren, maar wanneer geldt dat ook eindelijk eens voor Jan met de Pet, oftewel de hardwerkende gewone Nederlander? Syp Wynia stelt deze vraag in zijn nieuwste column voor Elsevier:
Ook los van de hocus pocus met in Brussel onbegrepen statistieken blijft het een zuur feit dat Nederlandse burgers al sinds de eeuwwisseling niets extra's hebben verdiend. Ze zijn er gemiddeld zelfs op achteruit gegaan.
Terwijl de belastingen en premies voor zorg en pensioen omhoogvlogen en reële lonen daalden of nauwelijks stegen, daalden de winstbelastingen. Dat laatste is op zich nuttig. Toch wordt het tijd om eindelijk de belastingen en premies voor de gewone man aan te pakken.
Dat kun je wel zeggen ja. We hebben het er bijna nooit over, maar de gemiddelde belastingbetaler is er de afgelopen jaren niet op vooruit, maar op achteruit gegaan. Sinds 1992 is het aandeel van huishoudens in de verdeling van het nationaal inkomen met negen procentpunt gezakt: van 54 procent naar 45 procent. Als dat het geval niet was geweest had ieder huishouden gemiddeld 7.500 euro extra te besteden dan nu.
Ja, dat leest u goed: zeveneneenhalfduizend euro. Per jaar.
Terwijl bedrijven aan het oppotten sloegen, zijn Nederlandse huishoudens sinds begin jaren negentig juist veel minder gaan sparen. Toen het goed ging, beleenden gezinnen hun huis om geld uit te geven; toen het slecht ging, moesten ze meer belasting, zorgpremie en pensioenpremie betalen. Hierdoor viel er weinig te sparen, al nam het aflossen van schulden de laatste jaren wel iets toe.
Het gevolg is dus bekend: de gemiddelde Nederlander heeft het tegenwoordig minder goed dan enkele jaren geleden. Dit komt niet doordat de economie in lastig vaarwater zit, maar doordat de belastingen gewoon te hoog zijn.
Onbegrijpelijk genoeg lijkt de VVD - de zogenaamd liberale coalitiepartner - dat totaal niet interessant te vinden. Die partij blijft rustig doorgaan met de ingezette koers, waardoor de burger aan zijn lot wordt overgelaten en het ieder jaar weer lastiger heeft om het hoofd boven wat te houden omdat hij totaal wordt uitgeknepen door de staat. Eigenlijk is het een grote schande.