Egyptische veiligheidstroepen hebben zo'n veertig vermoedelijke militanten gedood. Deze zouden een bomaanslag op een toeristenbus hebben gepleegd. Hierbij kwamen drie mensen om het leven en raakten er zo'n tien gewond. Dat meldt de NOS.
Naast dat er veertig militanten zijn gedood werden er ook nog eens elf opgepakt. Deze actie lijkt echter los te staan van de eerdere reactie op de bomaanslag. Volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken zouden de militanten van plan zijn om diverse aanslagen te plegen op kerken, overheidsinstellingen en toeristische plekken. Er zijn in de schuilplaatsen diverse wapens en explosieven gevonden.
Egypte is sinds de Arabische Lente natuurlijk al in rep en roer maar kwam minder in het nieuws omdat de situatie weer enigszins normaal leek te zijn geworden. De structurele problemen van die samenleving die tijdens de Arabische Lente even héél duidelijk werden, zijn daarmee weer naar de achtergrond getreden.
Sinds 2014 is het leger feitelijk aan de macht en trok Abdul Fatah al-Sisi de macht naar zich toe. Hij is tot op heden staatshoofd van Egypte en kreeg 97 procent van de stemmen in 2018. Natuurlijk was er geen serieuze tegenkandidaat maar al-Sisi lijkt voor Egypte een hele verademing te zijn vergeleken met de figuren die voor hem aan de macht waren.
Zijn acties tegen IS, als reactie op de onthoofdingen van 21 koptische christenen, maakten hem ook een stuk populairder, ondanks dat 85 procent van het land moslim is. Het zal absoluut geen lieverdje zijn maar hij brengt ondanks alles toch enige vorm van stabiliteit terug in het land.