Komende donderdag komt het team dat MH-17 onderzoekt met een tussenrapportage over het onderzoek. Het heeft alleen niet zo veel zin, omdat ze in die rapportage nauwelijks iets van betekenis zullen presenteren. Geen voorlopige resultaten, of mogelijke verdachten. De vraag is dan ook waarom er een tussenrapportage gegeven zal worden over het onderzoek als het inhoudelijk niet zo veel voorstelt. Het Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17, komt donderdag met een tussenrapportage. Ook wordt de hulp van het publiek ingeroepen bij de speurtocht naar de daders van de vliegramp.
Er worden geen mededelingen gedaan over mogelijke verdachten. Ook wordt geen informatie gegeven over de resultaten van de eerdere getuigenoproepen, meldt het JIT.
In oktober vorig jaar zei onderzoeksleider Fred Westerbeke dat zijn team steeds dichter bij de identiteit van de verdachten kwam. Hij kon toen niet zeggen wanneer het onderzoek klaar zou zijn om het aan de rechter voor te leggen. "We hebben misschien een paar maanden nodig, of een jaar", zei hij.
De onderzoekers zullen ongetwijfeld hun best doen en er zullen ook ongetwijfeld vorderingen zijn gemaakt in het onderzoek. Desalniettemin zal het een tussenrapportage zijn dat meer om de reden lijkt te worden gepresenteerd vanwege het feit dat het alweer een tijdje geleden is dat er nieuws is geweest. Het is politiek gevoelige informatie en aan de betrouwbaarheid van het onderzoek wordt er ook hier en daar getwijfeld. Of het echt zo bar gesteld is met de betrouwbaarheid ligt aan welke partij je gelooft, maar de complexiteit helpt niet mee.
De geopolitieke verhoudingen en de complexiteit van de situatie en het incident zorgen ervoor dat de waarheid onderhevig wordt gemaakt aan de menselijke en politieke subjectiviteit. Dat is nu eenmaal het fundament van de wereld, maar ook die van de verschrikkelijke situatie waarin het incident plaatsvond en de omgeving. Daar moeten we ook eerlijk over zijn en niet komen met schijnconstructies of schijnoplossingen.