Veroordeelde officieren eisen dat hun zaak opnieuw in behandeling wordt genomen.
Het heeft even geduurd, maar de tientallen officieren die tot lange gevangenisstraffen werden veroordeeld in de zogenaamde Sledgehammer en Ergenekon-zaken laten eindelijk iets van zich horen.
Het leger eist nu dat de zogenaamde Sledgehammer en Ergenekon zaken opnieuw in behandeling worden genomen:
Turkeys military filed a criminal complaint against coup-plot trials that jailed its generals, opening a new front against a hobbled judiciary as it fights government efforts to curb its powers.
Prosecutors in Ankara transferred to Istanbul on Friday a Dec. 27 request by the armed forces that seeks a retrial of hundreds of former and current officers imprisoned in an alleged plan known as Sledgehammer that aimed to topple Prime Minister Recep Tayyip Erdogan, Turkeys state-run Anadolu news agency said.
De timing van deze aanvraag is natuurlijk perfect. Het komt namelijk op het moment dat premier Erdogan de rechterlijke macht en het OM ervan beschuldigt een 'staat in de staat' te vormen. De lieden die hij nu van een 'zachte coup' beschuldigt zijn dezelfde mensen die de legerleiding aangeklaagd en veroordeeld hebben - met, daar twijfelt niemand aan, gefabriceerd bewijs en andersoortige illegale praktijken.
De hoogste officier die veroordeeld werd in die zaken is de voormalig chief of staff, Ilker Basbug, is ook meteen losgegaan. Hij eist dat zijn zaak opnieuw wordt bekeken - en hij heeft meteen ook maar even een boek over deze materie geschreven, die vanaf maandag in Turkse boekwinkels ligt.
"I had never been a coup plotter, neither while I was a lieutenant, nor a chief of general staff." Basbug, who is incarcerated in a high-security prison complex near Istanbul, said life in prison was hard. "But the feelings and thoughts that keep everyone alive is that there is a major injustice and this injustice will one day be over."
Het leger is bijzonder verstandig - en handig - bezig. Erdogan wordt namelijk voor een bijzonder lastige keuze gesteld: of hij geeft toe dat zijn kritiek op de rechterlijke macht overdreven was en weigert de zaken opnieuw te bekijken waardoor hij de Gülen-beweging met rust moet laten, óf hij zet zijn aanval op Gülen-aanhangers door en moet de legerleiding gelijk geven. Dat laatste kon weleens vervelend voor hem uitpakken aangezien die (veroordeelde) officieren nog altijd hardcore seculier zijn. Laat ze los en ze hebben niet alleen een rekening te vereffenen met Gülen, maar ook met Erdogan die de Gülen-aanklagers en -rechters helden noemde toen ze de officieren vastzetten.
Erdogan zit geklemd tussen een hamer en een aambeeld. Of hij moet meewerken aan een comeback van zijn oude, traditionele vijand, of hij moet de strijd tussen zijn nieuwe vijand - in vorm van prediker Fethullah Gülen - staken.
Ja, dit kon weleens bijzonder vermakelijk en spannend worden.