Trump zou in gesprek met senator Lindsey Graham hebben gezegd de Amerikaanse troepen uit Syrië te halen pas nadat ISIS volledig is verslagen. Daarmee stelt de president critici gerust die bang zijn dat een snel vertrek van de VS leidt tot de ondergang van de Koerden in noordoost Syrië. Ook Emmanuel Macron kan dus gerust zijn, de VS trekken zich toch niet zo snel terug als aanvankelijk werd gedacht. ISIS is immers niet volledig verslagen en op de oorlogskaart van Syrië zijn nog altijd hotspots te vinden met activiteiten van islamitische extremisten. Goed nieuws dus ook voor Nederland want door het aanblijven van de Amerikanen is de kans dat Nederland zich verder in het strijdgewoel mengt kleiner geworden.
Toch is het jammer dat de VS willen wachten totdat IS volledig is verslagen. Want een terreurbeweging als deze versla je nooit 'volledig'. Daarnaast zijn de radicalen ook actief in andere landen. Denk aan Jemen, Egypte en Libië. Dus enkel ingrijpen vanwege deze reden is twijfelachtig wanneer op andere plekken niet wordt ingegrepen. Dan gaat het blijkbaar om meer dan alleen IS. Dat dergelijke terreurorganisaties ontstaan is natuurlijk geen verassing.
Door het ogenschijnlijke verval van de Islamistische wereld sinds het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk is er natuurlijk ook voldoende voedingsbodem ontstaan voor radicalen die een zeer beperkte interpretatie van de Koran voorstaan. Zo legt David P. Goldman in het boek 'How Civilizations Die' verbanden tussen blootstelling van islamitische landen aan Westers liberalisme, globalisering en interventies waardoor traditionalisten het gevoel hebben dat hun 'way of life' bedreigd wordt. Ook het wegvallen van stabiele factoren en afnemende geboortecijfers jagen die onzekerheid aan.
Om die cultuur te beschermen nemen ze de wapenen op en plegen onder invloed van drugs mensenrechtenschendingen. Het is een treurige toestand en Trump heroverweegt nu dus zijn besluit en probeert met een strategie te komen om uiteindelijk toch een exit te bewerkstelligen. Graham: "We zitten nog niet volledig op een lijn, maar de president denkt goed na over wat hij het beste kan doen." Dit suggereert dat Trump dus openstaat voor andere meningen over hoe nu verder en zijn topmilitairen hebben al laten weten dat het sowieso nog een aantal weken gaat duren voordat de grondtroepen daadwerkelijk op een ordentelijke manier terug naar huis kunnen.