Tijdens de zomer zendt de publieke omroep bijna geen programma's uit. Is dat geen belediging voor de kijker?
We betalen met z'n allen belasting voor de publieke omroep. Sommigen hebben daar meer moeite mee dan anderen, maar feit blijft dat Nederland op dit moment een publieke omroep heeft met drie tv-zenders: Nederland 1, 2 en 3. De politiek bezuinigt hier en daar wat op Hilversum, maar de bezuinigingen zijn niet zo groot dat de Nederlandse Publieke Omroep bijvoorbeeld een tv-zender kwijtraakt. In Hilversum zit dus nog genoeg geld en dat maakt het des te vreemder dat er ieder jaar een zomerstop is.
Van de 12 maanden die in één jaar zitten, zendt de publieke omroep maar liefst drie zomermaanden bijna helemaal geen programma's uit. Veel actualiteitenprogramma's verdwijnen van de buis en worden vervangen voor herhalingen van series en documentaires. Dat lijkt misschien logisch, omdat de kijker in de zomeravonden liever buiten aan het barbecueën is dan op de bank hangt en televisie kijkt, maar heeft de publieke omroep niet de plicht ook in de zomer het publiek te bedienen? Daar betalen we immers toch honderden miljoenen euro's voor?
Een voorbeeld van een programma dat gemakkelijk de hele zomer door had kunnen worden uitgezonden, is WNL's Vandaag de Dag. Ook in de zomer hebben Nederlanders behoefte aan nieuws en duiding. Als je dan toch een publieke omroep hebt, dan óók in de zomer. Nu is het zo dat de hoofdredactie van WNL ieder jaar de redactie naar het UWV moet sturen. Het is niet gek dat WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes
zich daar ontzettend boos om kan maken: "We hebben de NPO gevraagd de ochtendshow van WNL te verlengen, maar die hield vast aan zomerstop. Gevolg: elk jaar drie maanden zomerontslag."
Het is een belediging naar [de belastingbetaler] toe. De kosten van de publieke omroep worden afgewenteld op sociale voorzieningen. De belastingbetaler krijgt geen ochtendnieuws, maar betaalt wel de uitkering van de nieuwsredacteuren. Die zijn namelijk niet op vakantie, maar massaal ontslagen. En met een beetje mazzel mogen ze na de zomer terugkeren. Dat is een ziek systeem.
Het is asociaal om de kosten van de zomerstop af te wimpelen op de belastingbetaler. Zoals Huisjes zegt: de NPO moet maar eens prioriteiten stellen. Er gaat teveel geld naar onzinnige programmering in de rest van het jaar. "Waar is die zomerstop vandaan gekomen? Uit het gevolg dat je kijkcijfers omlaag gaan en dus ook je kijkcijfergemiddelde, wat weer slecht kan zijn voor je naam? Maar dat neemt niet weg dat er gewoon actuele programmas op tv moeten zijn. Het hele jaar door."
VVD-Kamerlid Tamara Venrooy zei
begin deze maand iets soortgelijks: "Het jaar bestaat al enige tijd uit twaalf maanden, dus daar kun je je budget op afstemmen." Natuurlijk hoeft de publieke omroep niet de allerduurste producties in de zomer te programmeren, maar waarom mogen actualiteitenprogramma's niet het hele jaar doorgaan als ze dat willen? Het vervelende is dat deze kritiek echt aan dovemansoren is gericht. Hilversum luistert gewoon niet. De jaarlijkse zomerstop
is here to stay. En dat is inderdaad een grove belediging aan het adres van de belastingbetalende televisiekijker. Ik kan er niets anders van maken.