Hoe slecht gaat het eigenlijk met de economie? Nou, heel slecht.
De Tilburgse hoogleraar Ton Wilthagen
legt vandaag uit in de Trouw dat het niet beter, maar slechter gaat. En ja, dat is reden voor zorg. Wat zeg ik, het is reden om ons
grote zorgen te maken over de stand van de economie en de oplopende werkloosheid.
"Een paar jaar geleden hadden bedrijven nog vet op de botten, want ze hadden goede jaren achter de rug. Ze hielden werknemers zoveel mogelijk vast, vanwege de voorspelde krapte op de arbeidsmarkt. Bij een nieuwe economische dip zullen ze dat niet weer doen. De werkloosheid zal dus zeker stijgen."
Vervolgens werd hem gevraagd of de werkloosheid zal oplopen tot 8 procent of meer. Zijn antwoord?
"Moeilijk te voorspellen. In de vorige fase van de crisis piekte de werkloosheid in februari 2010 op 5,8 procent. Dat punt zijn we vorige maand gepasseerd, we zitten nu waarschijnlijk boven de 6 procent. Gaan we naar de 8 procent? Koffiedik kijken. Ik weet dat advocatenkantoren druk bezig zijn met het voorbereiden van grote ontslagrondes. Maar echt in vrije val zullen we niet raken als je kijkt naar hoe onze economie en arbeidsmarkt er voor staan."
In vrije val zullen we niet raken? Ik zou een werkloosheid van 8% toch echt wel 'vrije val' willen noemen. Het feit alleen al dat Wilthagen rekening houdt met een dergelijk hoog percentage spreekt boekdelen over de huidige stand van zaken, en over het ongetwijfeld moeilijke jaar dat de Nederlandse economie tegemoet gaat.
Ik blijf het ongelooflijk vinden (en nee, niet op een goede manier) dat de regering niet eens bijna genoeg doet om het economische tij te keren. Natuurlijk, de PVV weigert min of meer om te bezuinigen en de noodzakelijke hervormingen door te voeren. Dat is duidelijk. Maar hoe afhankelijk zijn het CDA en de VVD eigenlijk van deze sociaaldemocraten-nieuwe-stijl? Als Rutte en Verhagen dat willen kunnen ze altijd zaken doen met andere (linkse) partijen, zoals D66, GroenLinks en, jawel, zelfs met de PvdA.
Er moet iets gebeuren, de economie moet een flinke boost krijgen. De beste manier om de economie te stimuleren (zonder de overheidsuitgaven te verhogen) is door belastingverlagingen door te voeren en het arbeidsrecht te hervormen. Dat moet dus zo snel mogelijk gedaan worden; geef de vrije markt de ruimte.