Het was 21:00 op woensdag 15 maart 2017: na maandenlang peilen en voorspellen zou we dan toch eindelijk de eerste échte indicatie van Neerlands stemgedrag krijgen. Helaas liep dat op een chaos uit.
Net als vele andere Nederlanders zat ik woensdagavond om 9 uur met spanning te wachten op de exitpolls: eindelijk zouden we dan weten hoe Nederland gestemd heeft! Helaas liep dat uit in een totale chaos waarbij het halve land - kiezers en politici - geen flauw idee hadden wat er nou was gebeurd. We kregen wel een mooi verhaal te horen, maar de staafdiagrammen die in beeld verschenen - of beter gezegd, niet echt verschenen - gooiden roet in het eten:
[caption id="attachment_162520" align="aligncenter" width="800"] Bron foto: screenshot Algemeen Dagblad[/caption]
De oude resultaten van 2012 waren wel te zien, maar de nieuwe exitpoll bleef dus nog uit. Toen ook de studio doorkreeg dat het niet helemaal geweldig ging, was de chaos compleet: er werd geprobeerd de fout te herstellen, maar ondanks dat 200 man aanwezig waren om het geheel in goede banen te leiden lukte dat niet.
Maar ook de rest van de avond was nou niet bepaald een daverend succes: inmiddels is een storm van kritiek losgebarsten op de uitzending die naast haar technische mankementen ook gewoon een stevige portie verveeldheid teweeg bracht. Het was allemaal een beetje een steriele boel met weinig ruimte voor echt scherp commentaar, zoals we wel van onze fijne staatsomroep gewend zijn.
Gelukkig heeft Marcel Gelauff, de grote baas van deze boel, wel een mooi excuus klaarliggen. Ook hij vindt dat sommige dingen niet helemaal perfect verliepen, maar is "over het algemeen heel erg tevreden". Nou, daar staat hij dan alleen in, en al helemaal als je zijn argumentatie meeneemt. Hij is er namelijk apetrots op dat zijn verslaggever, in tegenstelling tot andere journalisten, wél binnen mocht komen bij het verkiezingsfeestje van VoorTurkije - ook wel 'DENK' genoemd. Zoals De Dagelijkse Standaard al eerder vandaag berichtte werd iedereen weggestuurd bij de verdeel-en-heers partij van Nederland, simpelweg omdat Kuzu en de zijnen geen zin hadden in kritiek.
En voilá: dat verklaart ook meteen waarom de NOS wél welkom was. We hebben het hier immers wel over onze linkse staatsomroep die niet zou durven kritiek te leveren op de cultuurverrijkers van DENK: alleen het idee al! Nee, die lui wisten daar natuurlijk dondersgoed dat ze met het toelaten van de NOS precies kregen wat ze wilden: aandacht waarbij ze puur en alleen in een goed licht werden gezet. Wees dus maar hartstikke trots op deze 'geweldige prestatie': Tunahan Kuzu is jullie in ieder geval dankbaar!