Dat de vraag naar IT-specialisten de afgelopen jaren hard gegroeid is en er nu alweer een tekort aan mensen lijkt te ontstaan, kan niet veel mensen ontgaan zijn. Aan de andere kant wordt er gewaarschuwd dat de populariteit van IT-opleidingen ook wel eens negatief zou kunnen uitpakken, doordat vooral op MBO-niveau de studenten opgeleid worden voor werk dat over een aantal jaar niet meer nodig is. Verschillende niveaus van opleidingen en specifieke richtingen binnen de IT geven verschillen in baankansen. Hoe zit het bijvoorbeeld met een relatief nieuwe niche:
Internet of Things?
Populariteit (en neergang?) van het Internet of Things?
Het Internet of Things is een relatief nieuw begrip en bestaat uit objecten zoals bijvoorbeeld auto’s en gebouwen die data verzamelen en via een (draadloze) verbinding uitwisselen. Er werd veel van verwacht, maar begin dit jaar schreef magazine
Wired dat het een vroege dood aan sterven is. De populariteit en verwachte groei van het IoT zouden alweer afnemen door het uitblijven van echt relevante toepassingen en veiligheidsproblemen. Is dit ook terug te zien in het aantal vacatures voor deze niche in IT?
Duidelijke groei in IoT-vacatures de afgelopen drie jaar
Nee. Hoewel het aantal IoT-vacatures aanzienlijk kleiner is dan die voor andere IT-specialismen is er wel een opmerkelijke toename de afgelopen drie jaar zichtbaar. Ook zijn in tegenstelling tot andere IT-vacatures de standplaatsen meer verspreid over het hele land. De werkgelegenheid heeft zich niet alleen in Amsterdam geconcentreerd, maar ook in Eindhoven, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Als IoT-specialist
een baan vinden op een goede vacaturesite in bijvoorbeeld Utrecht is dus zeker niet onmogelijk, en de kans hierop wordt alleen maar groter. Zo werden er in de afgelopen drie jaar in totaal 389 IoT-vacatures gevonden. Dit is nog steeds veel minder dan het aantal vacatures voor bijvoorbeeld big data-specialisten waarvan er 5000 uitgeschreven zijn. Percentages geven een goed beeld over de groei. De gemiddelde maandelijkse groei van alle IT-vacatures was 1,7 procent en bij big data-specialisten ging het om 6,2 procent. Het aantal IoT-vacatures groeide echter met 29 procent per maand vele malen sneller, waarbij er in 2015 nog een maandelijkse groei zichtbaar was van vijf nieuwe vacatures, terwijl het in 2016 al om 22 vacatures ging. De verwachte neerwaartse trend is hier niet zichtbaar.
Bedrijven nemen het Internet of Things serieus
De voorspellingen lopen nogal uiteen, maar experts verwachten dat er in 2020 tussen de 20 en 50 miljard apparaten wereldwijd aangesloten is op het IoT (2016: 6,6 miljard). Op hoeveel het uiteindelijk ook uit zal komen, voor al die apparaten zijn deskundige specialisten nodig. De serieuze investeringen in IoT-specialisten die bedrijven het afgelopen jaar deden op dit gebied, lijken eerder aan te geven dat het nu pas op gang komt dan dat IoT al zijn hoogtepunt bereikt heeft.