SGP-senator Holdijk spreekt

Geen categorie05 jun 2011, 12:45
Interessant interview met Gerrit Holdijk in regionaal dagblad.
Sinds vorig jaar hebben we het een meer dan aardig VVD-CDA kabinet met gedoogsteun van de PVV. Natuurlijk was heel links Nederland daar - op z'n zachtst gezegd - niet heel blij mee en had dan ook heel zijn hoop op de Provinciale Statenverkiezingen gezet. De via die verkiezingen indirect gekozen Eerste Kamer zou in de linkse wensdroom dan het kabinetsbeleid een hak kunnen zetten.
Sinds een goede twee weken weten we dat het allemaal gunstig heeft uitgepakt voor het kabinet. Het mag dan wel zo zijn dat het kabinet en haar gedoogpartner tezamen net geen meerderheid hebben behaald (37 zetels), maar wanneer daarbij de ene zetel van de het kabinet gunstig gezinde SGP wordt geteld, is er toch sprake van een meerderheid.
Alles lijkt er dus op dat niets dit kabinet nog in de weg staat om de vier jaar volledig uit te zitten. Tel daarbij het onvermogen van de oppositie tot het daadwerkelijk voeren van oppositie op en u begrijpt dat links Nederland sinds kort in totale staat van paniek verkeert, met als resultaat trieste aandoende pogingen tot zwart maken van het kabinet door de 'afhankelijkheid' van de SGP te bekritiseren.
Nu heb ik al eerder aangegeven dat ook ik geen fan ben van de beginselen waarop de SGP zich baseert en dat ik deze officieuze samenwerking als noodzakelijk kwaad zie. Het politieke landschap laat de VVD momenteel echter geen keuze. De staatsfinanciën moeten op orde, en de SGP wil daaraan mee helpen. Andere combinaties zijn daarvoor momenteel niet mogelijk. Prima dus.
Iedereen die zich nog wel zorgen maakt over de steun van de SGP raad ik aan het volgende interview met SGP-senator Gerrit Holdijk te lezen, inderdaad de man die het allemaal mogelijk maakt. In het interview komt Holdijk op mij over als een integer politicus, die wars is van de waan van de dag. Zo zegt hij over de politisering van de Eerste Kamer het volgende:

De eerste Kamer is een publiek orgaan en wil ook verantwoording afleggen, maar we moeten er voor waken dat we een soort 'tweede' Tweede Kamer gaan worden. Die neiging is er wel bij sommige leden. Maar die verdwijnen meestal wel weer van het toneel. De Eerste Kamer heeft een zelfreinigend vermogen.

Ook laat hij hier en daar doorsijpelen dat het met de steun van de SGP aan het kabinet wel goed zit. Zo zegt hij:

Migratie, veiligheid zijn zaken die wij ook belangrijk vinden. Met zo'n 38e zetel kunnen we nu het kabinet laten struikelen. Maar dat leidt alleen maar tot nieuwe verkiezingen en een totaal ander kabinet. Wij willen geen instabiliteit. Het algemeen belang moet voorop staan. Daar staat SGP voor.

Ook interessant is hetgeen hij zegt over de toch ietwat bekoelde relatie tussen de SGP en de ChristenUnie:

We wilden natuurlijk weten hoe we het zouden doen met de reststemmen nu er geen lijstverbinding meer mocht zijn tussen ChristenUnie en SGP. Samen hadden we 4 zetels. ChristenUnie wilde SGP niet steunen omdat hun rest iets groter zou zijn dan die van SGP. Zij eisten de restzetel op maar daar was SGP het niet mee eens. ChristenUnie had namelijk een afhoudende positie ten aanzien van het kabinet en de kant van de oppositie gekozen. SGP wilde een meer behoudende positie en koos de kant van het kabinet. Daar hadden we goede ervaringen mee en we vonden het in deze situatie dan ook niet verantwoord de reststemmen aan het CU te geven. ChristenUnie wilde ook niet praten met CDA als coalitiepartij. Dan zouden die stemmen naar de oppositie gaan. Daarom hebben wij gezegd : ''dan kiezen wij CDA'. We mogen wel zeggen dat we teleurgesteld zijn. Zowel SGP als ChristenUnie heeft de restzetel niet gekregen.

Enfin, leest u het gehele interview hier. Het is de moeite zeker waard.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten