Mogelijk paulianeus handelen
De Leonardo Stichting is een landelijk opererende stichting met 70 deelnemende scholen, die onderwijs aanbiedt voor hoogbegaafde leerlingen. Vandaag werd bekend, dat de stichting op 4 maart jongstleden failliet is verklaard. Momenteel bekijkt de aangestelde curator of er mogelijk sprake is van onbehoorlijk bestuur en paulianeus handelen het benadelen van schuldeisers door de boedel leeg te trekken. De curator onderzoekt ook of het merk Leonardo op rechtmatige wijze is overgeheveld uit de stichting naar het privébedrijf Educate2XL van Natasja Vranken, directeur van de Leonardo Stichting.
Het zwarte pieten is intussen begonnen: directeur Vranken zegt dat de oprichter van de stichting, de in 2010 vertrokken Jan Hendrickx, er een puinhoop van heeft gemaakt. Volgens Hendrickx is dat onjuist. Hij zegt dat er in het voorjaar van 2009, toen hij de boekhouding deed, nog een voordelig saldo was van meer dan vier ton. In het najaar van 2009 zou hij de boekhouding aan Vranken hebben overgedaan. Er zijn geen jaarrekeningen gedeponeerd, dus het blijft onduidelijk hoe het nou precies zit. De curator onderzoekt nu of de stichting heeft voldaan aan de boekhoudplicht.
Bij de Leonardo Stichting konden scholen een concept inkopen waarmee zij onderwijs konden geven aan hoogbegaafde kinderen. De scholen richtten speciale klassen in en stelden extra docenten aan voor vakken als filosofie, Spaans en schaken. Er groeide echter ontevredenheid: zo konden ze niemand bij de stichting bereiken, terwijl rekeningen bleven binnenkomen voor diensten die niet geleverd werden. Een deel van de scholen keerde in 2012 de stichting daarom de rug toe en gingen onder een andere naam verder met hoogbegaafdenonderwijs.