Islamitische scholieren klaagden toen een docent een cartoon ophing van Charlie Hebdo. De directrice verwijderde de poster onmiddellijk. Op DDS bekritiseren wij het Nederlandse gebrek aan trots (op de eigen cultuur) met enige regelmaat. Immigranten hoeven maar een beetje klagen over onze gebruiken, normen en waarden, en principes, en we doen onmiddellijk een stap terug. Dat is onzinnig.
Case in point: het Kennemer College in Heemskerk heeft
een Charlie Hebdo poster verwijderd van een zoenende Mohammedfiguur/moslim met een cartoonist
. De reden? Marokkaanse en Turkse vmbo'ers klaagden dat ze 'beledigd' waren. De docent die de poster had opgehangen - om duidelijk te maken aan zijn leerlingen dat we in het Westen respect hebben voor de
vrijheid van meningsuiting en er pal voor staan - moest vervolgens de klassen rond
om zijn excuses aan te bieden.
"Sorry dat ik me hard maak voor Westerse waarden, ik zal het nooit meer doen!"
Directrice Marleen Lemstra licht toe:
"Ze reageerden er erg emotioneel op en hebben de poster als kwetsend ervaren. We hebben het over kinderen van 12 tot en met 15 jaar van beroepsgerichte vmbo-opleidingen die de Franse tekst (l’amour plus fort que la haine - liefde is sterker dan haat) niet begrepen. Zij zien de nuances niet en ervaren de afbeelding, die in een krant stond, als kwetsend voor hun geloof."
Wat ze dus eigenlijk wil zeggen is dat die kinderen zo ontzettend achterlijk zijn dat ze hun zin maar moeten krijgen. Juist.
Is het misschien een idee dat een school het als zijn opdracht beschouwt om dat soort kinderen een beetje te onderwijzen? Zoals Dieuwertje Kuijpers terecht stelt op Twitter:
Enkele moeders vinden het niet kunnen dat de poster is weggehaald en dat de docent zijn excuses heeft moeten aanbieden, maar daar heeft de hooggeachte directrice lak aan. De gevoelens van autochtonen tellen immers niet.
"Natuurlijk is er hier vrijheid van meningsuiting, maar dat moet wel respectvol zijn en niet ongenuanceerd. Pamfletten en posters horen niet in een school. Docenten willen graag de discussie voeren met de leerlingen, we lopen er niet voor weg. Maar men moet zich realiseren dat het hier niet om leerlingen van havo of vwo gaat; deze groep snapt de afbeelding niet. En laten we wel wezen, we weten dat het tijdschrift Charlie Hebdo op de grens zat. Dat is soms ook beledigend. Wil je dat in een school?"
Ja, mevrouw Lemstra, natúúrlijk wil je dat in een school! Dat is dé ideale plek voor een discussie over dit soort onderwerpen in een poging om
alle scholieren iets bij te brengen over de fundamenten van onze samenleving (zoals Dieuwertje schrijft: rechtsstaat, grondwet, democratie).
Juist een school heeft de
plicht om
half-geïntegreerde moslimkinderen duidelijk te maken waar wij in Nederland voor staan.
Door deze censuuractie heeft te directrice bewezen dat ze niet uit het juiste hout gesneden is om leiding te geven aan een middelbare school. Als iemand sorry moet zeggen is
zij het, omdat ze
onze waarden verkwanselt onder het mom van de lieve vrede bewaren.