Schokkend: PvdA levert zich uit aan Greenpeace

Geen categorie10 jun 2012, 18:59
Milieuparagraaf PvdA-verkiezingsprogramma vrijwel volledig overgenomen van Greenpeace.
Na onderzoek te hebben verricht naar het verkiezingsprogram van de PvdA is De Dagelijkse Standaard tot een schokkende conclusie gekomen: de milieuparagraaf is vrijwel volledig overgenomen van Greenpeace. Samsoms sociaaldemocraten worden werkelijk gegijzeld door de radicale Gaia-aanbidder, voor wie economische groei een vies woord is.
U kunt het programma van de PvdA hier nalezen (waarschuwing: het is een PDF-bestand). Ik raad u aan om dat wel even te doen. De verwantschap tussen de milieuplannen van de partij en die van Greenpeace zijn namelijk gewoon schokkend te noemen.
Oordeelt u zelf.
Dit is wat Greenpeace zegt over rode diesel en kerosine:

Regeren is vooruitzien is allang niet meer het mantra van de hedendaagse politiek. De natuuruitgaven in 2011-2015 kelderen van een toch al schamele 803 miljoen euro naar 226 miljoen. Ondertussen wordt er vrolijk doorgebouwd aan een kolencentrale in de Eemshaven waarvan de rechter de vergunning heeft ingetrokken en worden draconische subsidiemaatregelen als de goedkope rode diesel en kerosine in stand gehouden. Zolang we onszelf van hot naar her kunnen blijven vervoeren, gaat het goed! Of zoiets.

En hier is wat de PvdA van plan is als men na de verkiezingen weer aan de macht komt:

Ook fiscale maatregelen ondersteunen onze groene agenda: rode diesel wordt afgeschaft... De luchtvaart kan schoner en energie-efficiënter. De PvdA wil de subsidies op kerosine afbouwen en in Europees verband een kerosinebelasting invoeren.

Nou ja, zult u denken, dat zijn inderdaad twee punten waarop beide de PvdA en Greenpeace het 100% met elkaar eens zijn. Maar, zou een cynicus zeggen, dat kan best toeval zijn.
Mjah, misschien. Jammer genoeg is dit niet waar de overeenkomsten ophouden. Zie hier wat Greenpeace te melden heeft over 'investeringen' in duurzaamheid, en het effect daarvan op de werkgelegenheid. Men haalt daar Duitsland aan, omdat die Duitsers - anders dan Nederland - al wel sinds jaar en dag 'investeren' in 'duurzame energie':

Die Duitsers zijn nu spekkoper, want de schone energie industrie barst zo ongeveer uit zijn voegen. Dat levert veel banen en nog veel meer toekomstperspectief op

De PvdA schildert kiezers eenzelfde toekomstbeeld voor (iedereen aan het werk in de 'groene sector', wat een feest!):

Een duurzame economie is niet alleen nodig vanwege het klimaatprobleem en de uitputting van onze aarde, maar biedt ook grote economische kansen. Kansen op nieuwe groei, waar de oude stilvalt; op nieuwe banen, waar de oude verdwijnen. Op nieuwe innovatie, waar Nederland in kan uitblinken. Nederland heeft de beste ingenieursbureaus, offshore bedrijven, waterbouwers en havens. Wij kunnen en willen wereldspeler zijn op het gebied van offshore energiewinning. En met Wageningen ook op het gebied van biogrondstoffen.

Nog beter, aldus Greenpeace, alle huishoudens kunnen over een paar jaar draaien op windenergie:

Het prestigieuze onderzoeksbureau Garrad Hassan in Glasgow onderzocht in opdracht van Greenpeace de windsnelheden, economische infrastructuur en te verwachten vooruitgang op het gebied van windenergie in Europese zeeën. Volgens het onderzoeksbureau zijn er geen beperkingen meer om binnen vijftien jaar 50.000 windturbines in deze wateren te bouwen. Samen levert dat voldoende elektriciteit op voor alle 150 miljoen Europese huishoudens.

En raad eens wat de PvdA van plan is? Juist!

Netbeheerder Tennet wordt verantwoordelijk voor de aanleg van een net op zee voor windenergie.

Ook geloven beide clubs dat er massaal zonnepanelen op (nieuwe) woningen gezet moeten worden. Greenpeace prees in dat opzicht vorig jaar Japan nog:

Die Japanners gaan namelijk niet zitten klagen, ze gaan gewoon aan het werk. Als ze dan geen kerncentrales meer kunnen bouwen, dan worden het zonnecentrales. Geen gerommel in de polder met wel/niet/misschien wat stimulans voor zonnepaneeltjes op het dak. Nee, meteen een megaproject dat 100.000 huishoudens van stroom kan voorzien. Zelfs de maan wordt niet uitgesloten als locatie voor zonnepanelen. Onhaalbaar? Misschien. Maar Japanners denken graag buiten de gebaande paden. En dat heeft ons toch maar mooi karaoke gebracht.

Ach ja, het kost een beetje, en ja, het is onhaalbaar, maar ach, wat maakt het uit. We hebben het immers maar over géld van hardwerkende belastingbetalers. Dat kunnen we prima verspillen, toch?
De PvdA vindt in ieder geval van wel:

Bij nieuwbouw van woningen worden zonnepanelen vanaf 2015 standaard verplicht opgenomen in het bouwbesluit.

Merwaardig he, die overeenkomsten?
Maar we zijn nóg niet klaar. Hier is de PvdA over biomassa:

Er komt een leveranciersverplichting voor groene energie. Leveranciers worden verplicht om elk jaar en stijgend aandeel van hun elektriciteit hernieuwbaar te leveren. Kolencentrales moeten verplicht duurzame biomassa bijstoken.

Dat is interessant omdat Greenpeace in 2006 al opschepte over diens "lobby voor echt duurzame biomassa". Blijkbaar zijn ze daar in 2012, zes jaar later, nog steeds mee bezig. 
Tenslotte hebben zowel Greenpeace als de PvdA een merkwaardige voorkeur voor zowel het jaar 2020 als 2050. De PvdA zegt over dat laatste jaartal onder meer:

We voeren een verplicht aandeel duurzaam in voor energiebedrijven, zodat 100% van onze energievoorziening in 2050 duurzaam is. 

Europa kan in 2050 nagenoeg alle energie op een schone manier opwekken....

95 procent minder CO2-uitstoot in 2050 ten opzichte van 1990... 97% duurzame elektriciteit en 92% duurzame energie in 2050.

Zoals gezegd is 2020 ook een sleuteljaar voor de PvdA:

Bij nieuwbouw van woningen worden zonnepanelen vanaf 2015 standaard verplicht opgenomen in het bouwbesluit. De PvdA wil dat in 2020 op den duur iedere nieuwe woning energieneutraal is.

Alweer is Greenpeace het daar geheel mee eens:

44 procent duurzame elektriciteit in 2020

25 procent duurzame energie in 2020

Toeval? Het lijkt me niet. De banden tussen de PvdA en Greenpeace zijn innig, niet in de laatste plaats omdat de nieuwe lijsttrekker van de sociaaldemocraten in zijn jongere jaren voor Greenpeace heeft gewerkt. Dat is nogal problematisch omdat Greenpeace een ordinaire lobbyclub is. Wat het milieu én de economie betreft levert de PvdA zich geheel over aan deze lobbyisten - het gaat immers maar om belastinggeld. Daar kan niemand zich druk om maken.
Toch?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten