Regeren is vooruitzien is allang niet meer het mantra van de hedendaagse politiek. De natuuruitgaven in 2011-2015 kelderen van een toch al schamele 803 miljoen euro naar 226 miljoen. Ondertussen wordt er vrolijk doorgebouwd aan een kolencentrale in de Eemshaven waarvan de rechter de vergunning heeft ingetrokken en worden draconische subsidiemaatregelen als de goedkope rode diesel en kerosine in stand gehouden. Zolang we onszelf van hot naar her kunnen blijven vervoeren, gaat het goed! Of zoiets.
Ook fiscale maatregelen ondersteunen onze groene agenda: rode diesel wordt afgeschaft... De luchtvaart kan schoner en energie-efficiënter. De PvdA wil de subsidies op kerosine afbouwen en in Europees verband een kerosinebelasting invoeren.
Die Duitsers zijn nu spekkoper, want de schone energie industrie barst zo ongeveer uit zijn voegen. Dat levert veel banen en nog veel meer toekomstperspectief op
Een duurzame economie is niet alleen nodig vanwege het klimaatprobleem en de uitputting van onze aarde, maar biedt ook grote economische kansen. Kansen op nieuwe groei, waar de oude stilvalt; op nieuwe banen, waar de oude verdwijnen. Op nieuwe innovatie, waar Nederland in kan uitblinken. Nederland heeft de beste ingenieursbureaus, offshore bedrijven, waterbouwers en havens. Wij kunnen en willen wereldspeler zijn op het gebied van offshore energiewinning. En met Wageningen ook op het gebied van biogrondstoffen.
Het prestigieuze onderzoeksbureau Garrad Hassan in Glasgow onderzocht in opdracht van Greenpeace de windsnelheden, economische infrastructuur en te verwachten vooruitgang op het gebied van windenergie in Europese zeeën. Volgens het onderzoeksbureau zijn er geen beperkingen meer om binnen vijftien jaar 50.000 windturbines in deze wateren te bouwen. Samen levert dat voldoende elektriciteit op voor alle 150 miljoen Europese huishoudens.
Netbeheerder Tennet wordt verantwoordelijk voor de aanleg van een net op zee voor windenergie.
Die Japanners gaan namelijk niet zitten klagen, ze gaan gewoon aan het werk. Als ze dan geen kerncentrales meer kunnen bouwen, dan worden het zonnecentrales. Geen gerommel in de polder met wel/niet/misschien wat stimulans voor zonnepaneeltjes op het dak. Nee, meteen een megaproject dat 100.000 huishoudens van stroom kan voorzien. Zelfs de maan wordt niet uitgesloten als locatie voor zonnepanelen. Onhaalbaar? Misschien. Maar Japanners denken graag buiten de gebaande paden. En dat heeft ons toch maar mooi karaoke gebracht.
Bij nieuwbouw van woningen worden zonnepanelen vanaf 2015 standaard verplicht opgenomen in het bouwbesluit.
Er komt een leveranciersverplichting voor groene energie. Leveranciers worden verplicht om elk jaar en stijgend aandeel van hun elektriciteit hernieuwbaar te leveren. Kolencentrales moeten verplicht duurzame biomassa bijstoken.
We voeren een verplicht aandeel duurzaam in voor energiebedrijven, zodat 100% van onze energievoorziening in 2050 duurzaam is.
Europa kan in 2050 nagenoeg alle energie op een schone manier opwekken....
95 procent minder CO2-uitstoot in 2050 ten opzichte van 1990... 97% duurzame elektriciteit en 92% duurzame energie in 2050.
Bij nieuwbouw van woningen worden zonnepanelen vanaf 2015 standaard verplicht opgenomen in het bouwbesluit. De PvdA wil dat in 2020 op den duur iedere nieuwe woning energieneutraal is.
44 procent duurzame elektriciteit in 2020
25 procent duurzame energie in 2020