Er komt een referendum over de nieuwe privacywetgeving en de geheime diensten die de mogelijkheid hebben om vertrouwelijke informatie te vergaren. Dat is ook wel nodig als je kijkt naar hoe de overheid omgaat met privégegevens, vandaag werd bekend dat gevoelige informatie van 1800 kinderen op straat ligt.
Hoe kan de overheid nu zulke fouten maken? Hoe onbenullig moet iets zijn om het op straat te doen laten belanden? We hoeven nu niet te kijken naar de nationale overheid, maar lokale overheden. Er zijn 21 gemeenten die slordig zijn geweest met de informatie van kinderen van het speciaal onderwijs. Het vervoer voor deze kinderen moet namelijk openbaar aanbesteed worden en dat betekent dat er informatie aan de chauffeurs geleverd moet worden om de afstanden inzichtelijk te maken.
Daarbij moeten adressen gegeven worden zodat er een route gemaakt kan worden, maar bij de adressen stond ook gelijk meer informatie van de kinderen. Het was niet geanonimiseerd en dan komen er dit soort fiasco's. Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens heeft de gemeenten gevraagd om de informatie weg te halen, maar nu is het natuurlijk al gebeurd.
We moeten altijd uitkijken als burgers wat voor informatie we willen geven aan de overheid en instanties van de overheid, zoals de AIVD. Wat laten de Staat toe? Waarin mogen ze rondsnuffelen? Als er overheidsinstanties zijn die allemaal informatie van ons mag verzamelen, dan is er altijd een kans dat zulke informatie bij de overheid met grote hoeveelheden of zelfs collectief op straat kan liggen. Of het nu komt door een menselijke fout, of door hackers, hoe meer informatie er collectief verzameld wordt op een punt, hoe groter het gevaar is. Overheden kunnen ons allemaal regels en autoriteiten beloven om privégegevens veilig te houden, uiteindelijk bestaat de overheid gewoon uit mensen.