Eergisteren bleek uit de Eurostatcijfers, dat het gemiddelde prijspeil in Nederland met 3,2% verhoogd is ten opzichte van juni 2012. Het Nederlandse prijspeil stijgt dus tweemaal zo snel als het gemiddelde prijspeil in de Eurozone. In maart 2013 bleek al, dat de voornaamste oorzaak hiervan de belastingverhogingen van het Kabinet Rutte II zijn. Eerst door de btw-verhoging in oktober 2012. Vervolgens door de verhoging van de assurantiebelasting, brandstofaccijns, alcoholaccijns en tabaksaccijns in januari 2013.
Dit is goed te zien in onderstaande grafiek.
Het
CBS schreef daarover in maart 2013 al:
Bijna de helft van de inflatie in januari 2013 werd veroorzaakt door veranderingen in btw, assurantiebelasting en energiebelasting. Daarnaast hadden ook wijzigingen in de aankoopbelasting van nieuwe autos en accijnsverhoging op alcohol en tabak effect. Als het afgelopen jaar geen belastingwijzigingen doorgevoerd zouden zijn, zou de inflatie 1,4 procentpunt lager uitgekomen zijn. Dit is de grootste bijdrage van belastingwijzigingen aan de inflatie sinds het CBS dit in 1992 begon te meten.
Daar waar de gemiddelde prijspeilstijging in de rest van de Eurozone afnam van 2,6% tot 1,6% in de afgelopen 9 maanden, bleef deze in Nederland onverminderd hoog boven de 3%, enkel en alleen door de lastenverzwaringen van Rutte II.
Nederland zou hiermee nu niet aan de convergentiecriteria uit het Verdrag van Maastricht voldoen, als we nu tot de Euro zouden willen toetreden, omdat de prijsstabiliteit in Nederland nu geheel niet gewaarborgd is. Dan denkt u: Daar zal de VVD en PvdA wel van geschrokken zijn. Nou, nee. Diederik Samsom twitterde dat het nieuws groot in de Telegraaf aangekondigd - al twee weken oud was, dat die btw-verhoging er al in oktober was en dat de inflatie nadien niet gestegen is.
Dat moest er nog eens bijkomen, dat de inflatie steeg tot boven de 3,2%! Het punt is juist dat de Nederlandse inflatie niet fors gedaald is, zoals in de hele EMU-zone en onze buurlanden in het bijzonder wel het geval is. Het punt is ook, dat de prijsstabiliteit in Nederland niet gewaarborgd is en dus alle seinen op rood staan voor verdere belastingverhogingen in Nederland. Dan denkt u: Nu zullen die lastenverzwaringen wel van de baan zijn en gaat er echt bezuinigd worden volgens het boekje (Lees: De Van Dale). Nou nee. Diederik Samsom twittert koppig, dat de 6 miljard lastenverzwaringen hoe dan ook doorgaan, desnoods gedeeltelijk:
Zo jaagt dit kabinet - met de koppige steun van Diederik Samsom als aanjager - consumenten de grens over, maakt het MKB in de grensstreek failliet, prijst het Nederland uit de exportmarkt, schaadt het de Nederlandse concurrentiepositie, schaadt het de koopkracht van Nederlanders, schaadt het het consumentenvertrouwen, laat het de prijsstabiliteit in Nederland volledig los, lapt het het Verdrag van Maastricht aan de laars en verdampt het het spaargeld van Nederlanders. Zo jaagt dit kabinet een gevaarlijke loon-prijs-spiraal aan, die alle spaarzame bezuinigingen die er per ongeluk wel zijn in één klap vele malen te niet zal doen.
Ik heb daar geen woorden voor, voor die onbezonnen vernietigingsdrang van dit kabinet op basis van inhoudsloze betweterigheid.