Wil Griekenland écht bezuinigen?
De premier zegt niet dat hij geen vertrouwen heeft in Athene, maar hij is ook niet van plan om de radicaal-linkse revolutionairen die het tegenwoordig voor het zeggen hebben in Griekenland al te gepassioneerd te steunen. Niet zo gek, natuurlijk, als je bedenkt dat de kans nog altijd groot is dat we geen cent terugzien van de miljarden 'hulp' die wij ze hebben gegeven.
Premier Mark Rutte wacht de Griekse stappen af bij de aanpak van de Griekse schuldencrisis. Tijdens crisisberaad donderdagnacht in Brussel beloofden de Grieken binnen enkele dagen met een lijst hervormingen te komen.
Op de vraag of Rutte er vertrouwen in heeft dat de Grieken dat zullen doen, wilde hij niet ingaan. ,, Ik stel alleen vast dat ze opnieuw hebben beloofd dat te gaan doen'', zei hij vrijdag na afloop van een Europese top in Brussel.
Prima natuurlijk dat hij kritisch is, maar Rutte gaat nog lang niet ver genoeg. Er is werkelijk geen enkele reden om aan te nemen dat de Grieken het serieus menen en werkelijk van plan zijn om hun systeem grondig op de schop te nemen. Ergens is dat ook wel weer logisch: Syriza heeft de verkiezingen gewonnen omdat het zich verzette tegen de door Europa bepleitte bezuinigingen. Als de partij nu op haar schreden terugkeert zet zichzelf niet alleen ongelooflijk voor gek, maar weet ze ook dat ze bij toekomstige verkiezingen onmiddellijk weer plaats kan nemen in de oppositiebankjes.
En zo heeft Europa dus een probleem. Brussel vindt het noodzakelijk om Griekenland in de Unie te houden, maar de regering van dat land moet zich verzetten tegen nieuwe bezuinigingen.
Eigenlijk is de vraag nu: wie geeft het eerst toe? Eén van de twee moet een stapje terugdoen. Of de Europese Unie accepteert dat Griekenland doet waar het zin in heeft, of Griekenland doet eindelijk wat Europa eist. In beide gevallen verliest er iemand... en dat is in de internationale politiek zelden een goed recept om succes te hebben.