Blijkbaar maakt geld wat bankiers betreft wél gelukkig.
Wat ben je dan in- en inslecht zeg.
De politiek en de vakbonden hebben met ontsteltenis gereageerd op de loonsverhogingen die de top ABN Amro en ING zichzelf hebben toegekend. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil kijken of de bonuswetgeving kan worden aangescherpt om "deze zelfverrijking een halt toe te roepen". Vrijdag maakte ABN Amro bekend dat de topbestuurders, behalve bestuursvoorzitter Gerrit Zalm, in 2014 een ton aan salaris extra hebben gekregen.
Waar krijgt Zalm die bonus in vredesnaam voor? Wat heeft hij gedaan dat hij maar liefst 100.000 euro extra verdient?
Ik beantwoord die vraag zelf maar even: hij heeft ervoor gezorgd dat de overheid miljoen belastinggeld in de ABN heeft gestopt waardoor diens bankiers zich kunnen blijven verrijken - natuurlijk ten koste van de belastingbetaler. Blijkbaar vinden zijn collega's dat een geweldige prestatie.
Als ABN Amro het geweldig deed en geen overheidsgeld had aangenomen, had ik hier geen enkel probleem mee gehad. Iedereen die het goed doet verdient een bonus, bankiers incluis. Helaas is dat het geval niet: ABN ligt aan het subsidie-infuus. Zalm en co. hebben er zo'n puinhoop van gemaakt dat het noodzakelijk was dat de staat ze uit de brand hielp.
Maar jezelf vervolgens wel een flinke bonus geven? Dat kan dus écht niet. Zoals onze favoriete CDA'er - ik heb het natuurlijk over Kamerlid Pieter Omtzigt - zegt:
''Terwijl veel mkb'ers vastzitten aan wurgcontracten voor derivaten, terwijl er fraude is in de vestiging in Dubai en terwijl de gewone medewerker van ABN Amro op de nullijn zit, vindt er een riante loonsverhoging plaats voor de top. De bankiers van een staatsbank, die gered is door de overheid, hebben hiermee een uitstekende kans laten lopen om te laten zien dat zij de nieuwe uitdagingen van bankieren begrepen hebben. Je verschuilen achter de wettelijke mogelijkheid is een smoesje: je hoeft niet alles te doen wat binnen de wettelijke mogelijkheden toegestaan is.''
Aangezien het kabinet ABN Amro heeft geholpen toen het in de problemen zat heb ik er geen enkel probleem mee als Den Haag nu ingrijpt - dan had de bank maar geen belastinggeld moeten aannemen.