1. Home
  2. Sluipende waardevernietiging Nederlandse financiële sector

Sluipende waardevernietiging Nederlandse financiële sector

Geen categorie03 jul 2013, 9:30
Gistermiddag vond een Kamerdebat plaats over de jongste EU top, en Rutte moest zich verantwoorden over de daar gedane zaken. Onder meer de gemaakte afspraken rondom het Europees Semester en de Banken Unie kwamen aan de orde, naast dat potsierlijke lijstje van minister Timmermans natuurlijk.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Rutte is aan reces toe. Het was nota bene Alexander Pechtold, die deze letterlijke woorden uitsprak. En hij had -voor één keer- gelijk. Daar zat een ongeïnteresseerde, afstandelijke, technocratische minister-president, die routinematig snel de vragen en moties afhandelde. Een aanfluiting voor zo'n belangrijk onderwerp, zoals pvv'er Van Dijck terecht opmerkte.
Want naast dat Europees semester en het Pact voor groei en banen, stonden ook de vervolmaking van de Economische en Monetaire Unie en de Banken Unie op de agenda van de jongste top, evenals de toelating van de zoveelste probleemlidstaat Letland en de uitbreiding van het stabilisatie en associatie proces.
En dat parlementaire debat schitterde weer eens door partij politieke stondpunten. Van een werkelijk inhoudelijk debat was op geen enkele wijze sprake. De pvda riedelde Rutte's VVD na, de enige oppositie van enige inhoud kwam verrassend genoeg van CDA'er Buma en uiteraard de PVV, die zowel  met hun woordvoerder Europa (Madlener) als Financiën (Van Dijck) vertegenwoordigd waren.
Maar Rutte wimpelde alle kritiek gladjes af. Hij ging niet serieus in op de aantijging van Buma, waarom niet eerst de stresstest van banken, gepland voor volgend jaar, wordt afgewacht voordat er weer miljarden vanuit het ESM worden benut om in nood verkerende banken te herkapitaliseren.  Waarom meteen al in 2014 de herkapitalisatie van individuele banken vanuit het ESM goedkeuren, terwijl de overeenkomst pas in 2018 formeel bekrachtigd wordt?
Tegen die tijd zijn alle rotte banken allang 'schoongemaakt', niet met aandeelhoudersgeld, maar met belastinggeld natuurlijk. Want het was ronduit bespottelijk om te horen en te zien, dat Rutte en consorten durfden te zeggen, dat er juist veel bereikt was om de belastingbetaler buiten schot te houden. Denkt Rutte soms dat wij van lotje getikt zijn?
De voorgenomen herkapitalisatie van en aanvullend toezicht op de Europese banken (zo'n 6000), zónder ook maar in de verste verte te weten welke bedragen daar mee gemoeid zijn is natúúrlijk een serieuze zaak. Het is onbegrijpelijk dat parlement (en senaat) hier op voorhand al accoord mee kunnen gaan.
Van Dijck wees er bovendien terecht op, dat een herkapitalisatie geen lening is maar eigen vermogen. De Nederlandse regering Rutte II smijt dus miljarden goed belastinggeld in de peilloos diepe putten van Zuid-Europese banken, waarvan niemand weet hoe rot ze zijn. Eén ding weten we wel: de activa op die bankbalansen staan nog veel en veel te hoog gewaardeerd. Denk alleen al aan de omvangrijke puinhoop in Spanje. Wat zich daar in de caja's afspeelt, dat wilt u niet weten. En wij, kaaskoppen, betalen die rekening, onder het mom van solidariteit. Het is werkelijk te gek om los te lopen.
Daar komt bij, dat een directe herkapitalisatie van banken vanuit het ESM tegen het oorspronkelijke verdrag in gaat en pas is besloten, nadat ons parlement de regering toestemming had verleend om het verdrag te ratificeren. En ook worden er geen vraagtekens geplaatst bij het voorgenomen toezicht. Hierover heb ik al in vele andere artikelen geschreven dat het niet verstandig is dat de ECB dit toezicht gaat uitoefenen. Niet alleen omdat zij de expertise daarvoor mist, maar ook omdat het niet haar taak is. Men had dat toezicht moeten laten aan de EBA (European Banking Authority).
Maar het ergste van dit alles is nog wel, dat Rutte doet voorkomen dat de belastingbetaler buiten schot blijft. Dat de kleine spaarder niet wordt geraakt. Een gotspé. De factuur ploft bij de belstingbetaler op de mat en de kleine spaarder zal zijn zuur verdiende geld zien verdwijnen want geld voor een Europees depositogarantiestelsel is er niet. Het is er simpelweg niet. En met de voorgenomen plannen zal onze nu nog redelijk gezonde financiële sector in het hart worden geraakt: onze banken staan straks garant voor de totaal failliete Zuid-Europese. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de extra miljarden die de minister van Financiën straks kwijt is aan rente als hij de kapitaalmarkt op moet om onze staatsschuld te laten financieren.
Wij zijn getuige van een sluipend proces van enorme waardevernietiging van de Nederlandse financiële sector en dus ook van Nederland als natie.
En ons parlement?
Op PVV en CDA na snurkt zij vrolijk verder, zich klaarblijkelijk al in het twee maands reces wanend. Trouwens, welke werknemer, behalve ons onderwijspersoneel, heeft twee maanden vrij? En dat terwijl de tent in de fik staat? Het is werkelijk niet te bevatten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten