Vandaag loopt het ultimatum van het Egyptische leger af. Wat doet Morsi? Probeert hij de situatie zolang mogelijk te rekken of kiest hij eieren voor zijn geld?
Zondag zat president Morsi precies een jaar op de troon van Egypte. Deze Farao keek echter niet uit naar deze feestdag. Alles behalve zelfs. Al weken was duidelijk dat 30 juni de dag van de oppositie werd. Het jubileum van Morsi kreeg daarmee een zeer zwarte rand. Voor Morsi dan. Alle tekenen wijzen er inmiddels op dat er voor Morsi geen ander jubileum gaat komen. Het zit er op voor Morsi, het zit er op voor de Moslimbroederschap in Egypte.
Op 30 juni gingen de Egyptenaren massaal de straat op. Miljoenen trokken door de straten naar de pleinen. Politie en leger hielden zich zeer afzijdig. De enkele demonstraties voor Morsi konden nog niet in de schaduw staan van de protesten van de oppositie. Deze oppositie gaf Morsi tot gisteren 17:00 de tijd, daarna zou de rebellie beginnen. Bij die rellen vielen gisteren zeker zestien doden en vele gewonden.
D'r uit!
Al snel deed het leger er nog een schepje boven op. Van het leger kreeg Morsi weliswaar langer de tijd (tot vandaag), maar eigenlijk was de boodschap heel helder: "d'r uit Morsi!" Uiteraard spartelt de huidige president nog een beetje tegen. De steun brokkelt evenwel aan alle kanten af. Terwijl gisteren de oppositie weer massaal de straten op ging om te demonstreren, gooide Morsi zijn kont weer tegen de krib.
De Egyptische president Morsi zal niet aftreden onder druk van de oppositie. Dat heeft hij gezegd in een toespraak op de staatstelevisie. Hij zegt dat hij tot elke prijs, desnoods zijn leven, zijn democratische legitimiteit zal bewaken. Het land is van iedereen en ik kleef niet aan het pluche, zegt Morsi. Hij zegt dat hij geen andere keus heeft dan de verantwoordelijkheden te nemen die hij door democratische verkiezingen heeft gekregen, en dat hij daarbij de grondwet naleeft.
Ondertussen brokkelt de steun voor Morsi ook in zijn eigen regering af. De tragische ondergang van deze man neemt bijna zielige vormen aan.
Morsi is verder onder druk komen te staan door het ontslag van zes ministers uit zijn regering, onder wie de minister van Buitenlandse Zaken, Kamel Amr. Ook de woordvoerders van de president en van de regering zijn opgestapt.
Wanneer?
De vraag of Morsi opstapt/wordt weggejaagd, is niet meer aan de orde. De vraag is nu, wanneer? Wanneer pakt Morsi zijn biezen bij elkaar en ontvlucht de macht? Als ik nu moet gokken, denk ik dat Morsi het zal proberen te rekken tot het eind. De reactie van vandaag van het leger, als hun ultimatum verstreken is, gaat dus een belangrijke worden. Hoe reageert het leger op het aflopen van het ultimatum? Pleegt men direct een coup? Of voert men de druk eerst verder op?
En wat daarna? Wat krijgt Egypte in plaats van Morsi. Waarschijnlijk nieuwe verkiezingen. Maar wie kan dit verdeelde Egypte verenigen? En wie kan Egypte economisch weer op de rails krijgen? Wie kan de werkelozen werk geven? Wie geeft de door armoede getroffen gezinnen hoop? Wie staat garant voor minderheden?
Voorwaarts
Na het vertrek van Mubarak ging Egypte er niet op vooruit, sterker nog, de situatie werd beroerder en beroerder. Het vertrek van Morsi luidt nog geen nieuw, hoopvol tijdperk in. Daarvoor is meer nodig. Veel meer. 't Is al een keer mislukt in Egypte. Laten we hopen dat Egypte deze keer wel een stap voorwaarts kan maken.
Laten we het hopen!
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman