Vladimir Poetin wuift de Westerse strafmaatregelen weg, maar ze hebben wel degelijk effect.
De Russische president beweerde eind vorige week dat de sancties die Europese landen en de Verenigde Staten hebben afgekondigd sinds hij de Krim veroverde de economie van zijn land "waarschijnlijk" wel enige schade zullen berokkenen, maar "niet zorgwekkend" zijn. Sterker, het isolement waarin Rusland zich bevindt is prima, zei Poetin, want zo kan Rusland haar "economische soevereiniteit" versterken.
Dat is onzin, want de Russische economie is zeer afhankelijk van het buitenland. Die drijft vooral op olie en gas en om beide brandstoffen te kunnen exporteren zijn handelsrelaties met andere landen nodig. Daarnaast zijn Russische bedrijven erg afhankelijk van buitenlandse investeringen, want de eigen economie is niet divers en concurrerend genoeg om voldoende kapitaal vrij te kunnen maken.
De Russische centrale bank maakt zich dan ook wel degelijk zorgen. Die verhoogde eind vorige week onverwacht de rentestand, uit angst dat de zwakke roebel de inflatie verder zou kunnen doen oplopen. Daardoor wordt het voor ondernemers echter nog moeilijker om krediet te krijgen.
De geldontwaarding bedraagt dit jaar al 7,2 procent. Verwacht wordt dat de Russische economie met niet meer dan 1 procent groeit. Krimp is zelfs mogelijk als Westerse landen nog zwaardere sancties afkondigen. En dat lijkt zeer waarschijnlijk, aangezien Poetin niet van plan is in Oekraïne in te binden. Stagflatie, een combinatie van lage groei en hoge inflatie, ligt op de loer.
Westerse landen hebben vooralsnog alleen individuen sancties opgelegd, maar die raken wel degelijk bedrijven en de Russische economie in zijn algemeen. De personen waarmee Westerse banken en bedrijven geen zaken meer mogen doen, zijn namelijk allemaal vriendjes van Poetin en betrekken vaak hoge posities bij bedrijven die op hun beurt weer nauwe banden onderhouden met het Kremlin. Dan trekken Westerse bedrijven ook nog eens uit voorzorg hun handen af van andere Russen en Russische bedrijven die mogelijk binnenkort aan de beurt zijn.
Een heel krachtig optreden van Westerse landen, die de Russische annexatie van de Krim verfoeiden en nu schande spreken over vermeende Russische inmenging in het zuidoosten van Oekraïne, is het niet, maar het gemak waarmee Poetin de strafmaatregelen wegwuift is ook niet heel overtuigend. Dit doen wel degelijk pijn en het is een kwestie van tijd voordat de gemiddelde Rus, die Poetins optreden in de Krim toejuicht, dat gaat merken.