Rick van der Ploeg (PvdA) heeft weer een andere visie op de arbeidsmarkt

Geen categorie17 feb 2014, 13:59
Rick van der Ploeg is een prominente Pvda-politicus met duidelijke visies op de arbeidsmarkt.
Zo was Rick van der Ploeg altijd een overtuigd voorstander van een verhoging van de AOW-leeftijd. Een jaar of acht geleden zei hij bijvoorbeeld: “dit reservoir van arbeidskrachten (is) bijna op en onze economie (zit) in het slop. De enige manier om lonen dan laag te houden en de economie te stimuleren is te zorgen dat mensen langer werken en later met pensioen gaan.” Dat laatste vond overigens een groot deel van de politiek vanaf 2008. Het toenmalige kabinet liet het CPB berekenen wat de effecten zouden zijn van een verhoging van de AOW-leeftijd met twee jaar en het CPB rekende uit dat de opbrengst op termijn 4 miljard euro zou zijn. Het was een berekening die gebaseerd was op gebakken lucht, maar daar bovenop kwam de commissie Bakker die in juni 2008 ‘voorspelde’ dat er binnen een paar jaar grote tekorten op de arbeidsmarkt zouden ontstaan. Er zouden steeds minder mensen voor steeds meer werk komen. Daarom moest iedereen aan de slag en het liefst zo lang mogelijk.
Het hek was van de dam, maar Rick van der Ploeg vond de commissie Bakker maar slappe hap. Van hem mocht de pensioenleeftijd direct naar 70 jaar, al was hij dan wel voor ‘goede uitzonderingen’. Fabrieksarbeiders die hun hele leven gewerkt hadden, mochten misschien wel met 65 jaar met pensioen. Maar verder moesten we “naar een toekomst die werkt”, om met de commissie Bakker te spreken.
Wat zouden al die oudere mannen en vrouwen die moesten blijven werken van de commissie Bakker en Van der Ploeg dan kunnen gaan doen? Ik heb zelf altijd gedacht (en beweerd) dat, in weerwil van alle gepraat dat oudere werknemers zo nodig zijn op de arbeidsmarkt, zij toch vaak beschouwd worden als minder productieve werknemers met een te hoog inkomen, een verliespost derhalve.. Door verhoging van de AOW-leeftijd neemt voor werkgevers die verliespost alleen nog maar toe en zal dus de positie van oudere werknemers er alleen maar slechter op worden. Werkgevers zullen bij ontslagmaatregelen er eerder voor kiezen ouderen te ontslaan en werkloos geworden ouderen zullen nog minder makkelijk een nieuwe baan vinden.
Nu zes jaar later zien we dat gebeurd is wat ik zes jaar geleden verwachtte. Terwijl opeenvolgende kabinetten bezig geweest zijn mensen de arbeidsmarkt op te jagen via het verhogen van de pensioenleeftijd en het verlagen van de rechten op uitkeringen, hebben werkgevers diezelfde mensen de arbeidsmarkt weer afgejaagd. Met een toename van de werkloosheid onder oudere werknemers als gevolg.
Wordt het dan misschien tijd om de verhoging van de AOW-leeftijd maar weer terug te draaien? Die verhoging blijkt immers achteraf vooral tot werkloosheid onder ouderen te leiden. Wat is de visie van Rick van der Ploeg daarop? Hij zat er in het vorige decennium helemaal naast, zoals we uit bovenstaand citaat kunnen afleiden: het ‘reservoir van arbeidskrachten’ is immers helemaal niet op geraakt, zoals hij dacht, maar er zijn veel te veel mensen die willen werken zonder dat er werk voor ze is, vooral ouderen. Het wordt dus zoetjesaan tijd toe te geven dat die pleidooien voor de verhoging van de AOW-leeftijd misplaatst waren. Maar nee hoor, dat is zeker prominente PvdA-ers hun eer te na. Samen met zijn PvdA-maatje Willem Vermeend stelt Rick van der Ploeg nu in DFT voor, niet om de AOW-leeftijd maar weer te verlagen, maar om het aantal banen toe te laten nemen. Hoe dat moet gebeuren staat er niet bij. In het stuk vooral een hoop modieus bla-bla over e-dit en e-dat en clichés over het realiseren van een optimaal bedrijfs- en vestigingsklimaat. Maar laten we eens aannemen dat dankzij de (flinterdunne) aanbevelingen van Vermeend en Van der Ploeg het aantal banen flink zal toenemen de komende tijd. Zul je zien dat over twintig jaar hoog bejaarden uit de bejaardenoorden gesleurd moeten worden om de e-business van Vermeend en Van der Ploeg draaiend te houden. Want dat is een eigenschap die we deze PvdA-politici toch moeilijk kunnen onthouden: ze zijn zeer sterk in het doen van contraproductieve beleidsaanbevelingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten