Het economische beleid van het kabinet is niet populair, maar wordt wel minder bekritiseerd dan twee jaar geleden.
Consumenten zijn nog altijd niet al te zeer te spreken over het economische beleid van het
kabinet Rutte II, maar toch worden de rapportcijfers langzaam beter. Waar de coalitie van VVD en PvdA het twee jaar geleden nog moest doen met een 3,7 krijgen zij nu een 4,6 van het electoraat.
Volgens ING, wat het onderzoek uitvoerde, heeft dat alles te maken met de enigszins verbeterde financiële situatie van consumenten zelf. Zij projecteren dat dus op het kabinetsbeleid.
Precies twee jaar geleden ontving Rutte II nog een 3,7 als rapportcijfer voor het gevoerde economisch beleid. Het vertrouwen in de eigen portemonnee stond toen ook op een dieptepunt, om vervolgens vrijwel continu te verbeteren.
Opvallend is dat, hoewel het rapportcijfer stijgt en men positiever is over de eigen financiën, het vertrouwen in de
economie nog altijd laag is. De afgelopen vier maanden steeg dat vertrouwen continu, maar nu niet; het is de afgelopen maand licht gedaald.
Eén van de belangrijkste korte termijn problemen voor de Nederlandse economie is, in de ogen van de Nederlandse consument, Griekenland. Dat Zuid-Europese land heeft een nieuw hulppakket ontvangen, maar worstelt nog altijd om uit de economische malaise te komen. Dat komt voor een groot deel doordat de politieke leiders van het land de moed niet hebben om daadwerkelijk te bezuinigen op de overheidsuitgaven. 18% van de ondervraagden geeft aan dat Griekenland ook gezien wordt als het belangrijkste probleem op de lange termijn.
Daarmee wordt Griekenland niet gezien als het grootste probleem bij uitstek. Die twijfelachtige eer valt toe aan de vergrijzing. Veel consumenten vrezen dat de overheidsuitgaven daardoor uit de hand zullen lopen. Het kabinetsbeleid heeft weinig gedaan om die zorgen weg te nemen.
Wat vind jij? Ben jij wat optimistischer over de staat van de economie en het regeringsbeleid? Of heb jij er totaal geen vertrouwen meer in?