Bankenplannen
Helaas pindakaas. Het hoogste adviesorgaan van de Nederlandse regering, de Raad van State, heeft geoordeeld dat (een deel van) de bankenplannen van minister Dijsselbloem van Financiën niet door de beugel kunnen. Dijsselbloem wilde dat de banken zelf meebetaalden aan de kosten van het toezicht op de sector, dat zou de schatkist een jaarlijkse besparing opleveren van 40 miljoen euro, maar de RvS heeft nu anders geoordeeld.
De minister moet een deel van zijn wetsvoorstel heroverwegen en een ander deel schrappen. Volgens De Raad van State ontbreekt in het wetsvoorstel van Dijsselbloem nu een motivering. Nu wordt alleen verwezen naar het regeerakkoord en naar 'groepsprofijt', maar De Raad van State oordeelt op het eerste punt dat het toezicht niet alleen proftijtelijk is voor de sector zelf, maar dat er ook duidelijk een algemeen belang is. Dat brengt volgens de Raad met zich mee dat in elk geval gedeeltelijk de overheid ook een bijdrage moet leveren.
Op het punt van de balanstesten, zegt de Raad dat het om kosten gaat die nu al door DNB worden gemaakt:
''Daarmee is sprake van het met terugwerkende kracht invoeren van een belastende maatregel''.
Omdat er in dit geval geen sprake is van bijzondere omstandigheden, zou Dijsselbloem de doorberekening van deze kosten moeten schrappen. Het komt me voor, dat een sector die met miljarden belastinggeld is gered van de ondergang best zelf moet opdraaien voor de toezichtkosten. Dat toezicht heeft gefaald, maar is hard nodig gebleken.