De PVV wil naar Zwitsers model een bindend referendum invoeren in Nederland.
Op dit moment zijn referenda 'raadgevend.' De gedachte daarachter is dat het gewone klootjesvolk niet vertrouwd kan worden om echt lastige politieke beslissingen te nemen, maar dat de mening van het volk tóch zal doorklinken in Den Haag zodat het beleid gewijzigd wordt als blijkt dat de kiezer er écht niets in ziet.
Natuurlijk gaat dat in de praktijk heel anders. Rutte en z'n vrienden zien een uitslag (zeg over het verdrag met Oekraïne) en gaan meteen met elkaar overleggen over de vraag hoe ze tóch nog kunnen doen wat ze zelf willen.
[caption id="attachment_147020" align="aligncenter" width="217"] Vind jij het belangrijk dat DDS ook nieuws linea recta uit Den Haag haalt? Steun onze actie dan en doneer vandaag![/caption]
Via bankoverboeking:
Liberty Media
Bank: Rabobank
Stad: Leeuwarden
IBAN: NL95RABO0159098327
OVV: ‘Stuur DDS naar Den Haag’
Daarom wil de PVV nu een volksinitiatief naar Zwitsers model:
De Nederlandse democratie verkeert in zwaar weer. Burgers hebben steeds minder vertrouwen in de politiek en herkennen zich niet in de beslissingen van de Tweede Kamer – vaak zijn dit compromissen van compromissen. Over belangrijke onderwerpen als bijvoorbeeld het lidmaatschap van de EU en de massa-immigratie kan de kiezer zich slechts eens in de vier jaar uitspreken.
Ook Nederlands burgers moeten zélf onderwerpen voor een referendum kunnen agenderen – naar Zwitsers model.
De PVV kiest daarom voor het volksinitiatief: een initiërend, bindend referendum.
Het Forum van Democratie van Thierry Baudet heeft een onderzoeksrapport geschreven over deze materie: "Echte Democratie." In dat rapport concludeert het Forum dat zo'n bindend volksinitiatief prima in het Nederlandse stelsel past en dat hiermee de democratie sterk wordt verbeterd. Nou is het Forum natuurlijk net zo objectief als een koe die gevraagd wordt naar de smaak van gras, maar de conclusies in het rapport kloppen natuurlijk wel.
Nederland is, net als Zwitserland, een klein land. Zo klein, dat je er best nog een vorm van directe democratie op na kunt houden. We zijn geen Amerika, of zelfs maar een Frankrijk of Duitsland. We hebben het over 17 miljoen inwoners (net zoveel als de stad Istanbul), die allemaal op een relatief klein stukje grond wonen. Dat kan dus prima: de onderlinge verschillen zijn immers minimaal.
Natuurlijk zal het boven-ons-gestelde clubje elitaire snobs in Den Haag dit idee meteen naar de prullenbak verwijzen, maar daarom doen verkiezingen er nou juist toe: om ervoor te zorgen dat partijen die dit soort veranderingen bepleiten zowaar aan de macht komen.
Klik op de cover van het rapport om het document te lezen: