Proest! Naïeve yuppen van GroenLinks klagen over stijging energiebelasting

Geen categorie19 dec 2018, 17:00
Natuurlijk zou de partij van Jesse Klaver (GroenLinks) geheel andere keuzes maken. Wellicht dat Klaver met een mini-kerncentrales het vraagstuk rondom energie en CO2-uitstoot wil oplossen, maar nee. Het blijft voor GroenLinks dus roepen aan de zijlijn en klagen over de hogere energiebelasting. Dit keer letterlijk want de oppositie is niet blij met de stijging van de energiekosten. Zo zegt Bart Snels (GroenLinks): "We moeten op korte termijn een oplossing bedenken." Een oplossing voor? Tien of twintig jaar geleden was het tijd om een oplossing te bedenken, maar echte constructieve voorstellen bleven uit. En nu zitten ze te janken in de oppositie dat deze energietransitie niet hún energietransitie is. Erg naïef allemaal.
Naast GroenLinks klagen ook andere partijen steen en been over de lastenverhoging. De PVV, SP en PvdA doen mee. Volgens Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) moeten de voorgestelde heffingen worden teruggedraaid: "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald." Het kabinet is voornemens om met de opbrengsten van deze heffing de energietransitie te betalen. Dit verraad hoe extreem korte termijn men denkt in Den Haag. Miljarden euro's aan gasbaten er doorheen jagen alsof het niets is. Een spaarpot, zoals Noorwegen, werd niet opgebouwd. En toen het klimaatakkoord van Parijs (2015) werd ondertekend had het kabinet al moeten nadenken over de bekostiging van de energietransitie. Maar nee, pas in 2019 gaan er heffingen komen om die transitie überhaupt te betalen. Wat. Een. Lachertje. Drie jaar later!
Voor huishoudens zijn de heffingen helemaal niet leuk. Er wordt wel gesproken over 'iets meer loon' of 'gemiddelde koopkracht gaat voorruit', maar niemand is een gemiddeld mens en dus zullen er veel klappen vallen. Combineer de stijgende kosten met de afkoelende wereldeconomie en wellicht ook een hogere werkloosheid in 2019 en het financieren van de felbegeerde energietransitie loopt op niets uit. Wederom een effect van het korte termijn denken in Den Haag. Overigens denken sommigen, zoals Klaas Dijkhoff (VVD), wel aan de lange termijn, maar dat voorstel werd natuurlijk afgeschoten. Het is het beste plan van de afgelopen twintig jaar dat ik gezien heb.
Maar in Nederland lijkt gekte te heersen en worden goede plannen met risico's ingeruild voor achterlijke waterpompen, waarbij de kans op succes zo rond de 0% ligt, maar de risico's ook zo fijn laag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten