Zo kan het ook. Weg van de barricades, geen gedemoniseer van 'de vijand'. Maar vreedzaam en constructief bezig zijn. Op die manier gaat Stichting Proefdiervrij voortaan proberen haar doel - een proefdiervrij Nederland - te verwerkelijken. Sympathiek en volwassen. Dat zouden meer mensen moeten doen.
Het lijkt alsof een puber eindelijk wil opgroeien en meedraaien in de volwassen wereld. Een einde aan de drama, een einde aan de negativiteit. Niet schoppen tegen de wereld, maar kijken waar er winst te behalen valt.
Proefdiervrij ... vervangt daarom vandaag ook haar logo, dat bestond uit 'opengebroken tralies'. Volgens directeur Marja Zuidgeest verwijzen die te zeer naar de jaren tachtig en negentig toen actievoerders met spandoeken bij de bedrijfspoorten stonden en radicale volgers inbraken pleegden en proefdieren vrijlieten. Die acties wekten veel weerstand op. "We zoeken met deze koerswijziging nadrukkelijk de weg van het overleg, van innovatie, die op den duur zal leiden tot beter onderzoek waarin proefdieren geen rol meer spelen. En dat is iets waar niemand op tegen kan zijn."
Proefdiervrij heeft helemaal gelijk. Waarom zouden we proefdieren gebruiken wanneer er alternatieven zijn waarbij er geen dieren lijden en bovendien betere informatie leveren? Geen weldenkend mens zal hier op tegen zijn.
Voorwaarde is wel dat er op een eerlijke manier gecommuniceerd wordt. Dat informatie klopt en dat de argumentatie deugt. We willen als consument - en als donateur ben je ook een soort consument - niet meer voor het lapje gehouden worden met eenzijdige en sentimentele verhalen. We willen een organisatie steunen omdat hun doel redelijk en wenselijk is.
De tijd van het militante protest is voorbij. Zelf willen we niet meer op de barricade staan en we kijken neer op mensen die dat nog wel doen. Dramaverhalen en gedemoniseer van de vijand roepen alleen nog maar weerstand op.
Proefdiervrij begrijpt dat. Mooi, dat ze hun sympathieke doel op een sympathieke manier nastreven.