Een bijzonder goed idee.
CDA-leider Sybrand Buma bewijst voor de zoveelste keer één van de weinige Nederlandse politici zijn die zich daadwerkelijk - en terecht - zorgen maken over islamitisch extremisme in eigen land.
Hoewel het kabinet liever wegkijkt en doet alsof er niets aan het handje is, denkt Buma na over manieren om moslimradicalen aan te pakken en de samenleving tegen hen te beschermen.
Zo komt hij vandaag met het voorstel om een meldplicht in te voeren voor dit soort gevaarlijke types:
CDA-leider Van Haersma Buma wil een meldplicht invoeren voor geradicaliseerde moslims. In het tv-programma Buitenhof zei Buma dat deze "wandelende tijdbommen" een grote bron van zorg zijn voor burgemeesters en politie.
Voor iemand roept hij dus 'slechts' wil dat Syriëgangers zich af en toe moeten melden: nee, nee, nee. Hij maakte heel duidelijk dat hij niet op hen doelde. Hij vindt die lieden namelijk zo ontzettend gevaarlijk - en alweer ben ik het helemaal met hem eens - dat hij hen het liefst gevangenzet. Het is nogal lastig om datzelfde te doen met moslims die er weliswaar extremistische denkbeelden op nahouden, maar (nog?) niet in actie zijn gekomen - en dat ook niet geprobeerd hebben.
Vandaar dus deze meldplicht.
Sommige libertarische en klassiek-liberale vrienden zullen ongetwijfeld reageren dat het zo allemaal niet kan, maar ik kan geen goede andere manieren om deze extremisten in de gaten te houden. De AIVD heeft niet genoeg mensen, er gaat te weinig geld naar dat soort diensten (en de politie), extremisten kunnen doen en laten wat ze willen, niemand die ze lastigvalt.
Er moet iets worden gedaan. Via een meldplicht kun je radicalen in ieder geval enigszins in de gaten houden en meteen ingrijpen als ze zich niet melden (omdat ze bezig zijn om, zeg, naar Syrië te vertrekken om zich bij ISIS te voegen). Daarnaast weerhoudt een meldplicht dit soort types ervan om aanslagen te plegen: ze zullen zich bekeken voelen, alsof er continu ogen op ze gericht zijn. Behalve zijzelf wordt niemand daar slechter van.
Een prima idee dus van Buma. Nu hopen dat het kabinet snel valt en er een nieuwe regeringscoalitie komt waarbij het CDA wél betrokken is. Dan kunnen dit soort maatregelen daadwerkelijk getroffen worden.