Het is vandaag weer eens zover: de financiële markten kleuren dieprood. De Amsterdamse AEX opende vanmorgen met een duikeling van bijna 7 procent. In Azië was het niet veel beter: de Japanse Nikkei sloot met een verlies van bijna 8 procent, en ook in China, Zuid-Korea en Taiwan (waar de handel in techgiganten TSMC en Foxconn zelfs werd stilgelegd) was het een en al paniek en dalende koersen. De reden, volgens de NOS en andere media? De Amerikaanse president Trump heeft vannacht bevestigd dat zijn vorige week aangekondigde importheffingen woensdag gewoon ingaan, zonder uitstel of verlaging. Het "laatste beetje hoop" van beleggers zou zijn vervlogen.
En daar zit hem nu precies de absurditeit. Geschokt? Hoop vervlogen? Werkelijk? Zijn de financiële markten, de economen, de politici en de journalisten nu écht verrast dat Donald Trump doet wat hij al jarenlang openlijk aankondigt? Het is bijna lachwekkend. Trump roept al sinds zijn eerste campagne in 2016, en zelfs daarvoor, dat de handelspraktijken van landen als China en ook Europa oneerlijk zijn en dat hij tarieven zal gebruiken om Amerikaanse belangen te beschermen en een 'level playing field' af te dwingen.
Hij heeft het niet alleen geroepen, hij heeft het tijdens zijn eerste termijn ook al gedaan! We herinneren ons allemaal de tarieven op staal en aluminium, de handelsoorlog met China. Zijn hele 'America First'-agenda is doordrenkt van het idee dat internationale handel niet per definitie gunstig is als deze leidt tot het uithollen van de eigen industrie en het opbouwen van enorme handelstekorten en schulden (zoals Dr. Mulder recent nog analyseerde op DDS).
Wat hadden al die zogenaamd geschokte beleggers en analisten dan verwacht? Dat Trump, nu hij terug is in het Witte Huis, plotseling een brave globalist zou worden die de oude 'vrije' (maar voor Amerika vaak nadelige) handelsorde zou omarmen? Dat hij zijn belangrijkste verkiezingsbeloften over eerlijke handel en het beschermen van Amerikaanse banen zomaar zou vergeten? Dat is grenzeloos naïef.
Trump is misschien veel dingen, maar op dit punt is hij opvallend consistent: hij vindt dat Amerika decennialang is benadeeld op handelsgebied en hij is vastbesloten daar een einde aan te maken, desnoods met harde maatregelen zoals importheffingen. Dat hij nu bevestigt dat de aangekondigde tarieven (20% op EU, 34% op China, 24% op Japan, 32% op Taiwan etc.) gewoon doorgaan, is geen schok; het is de voorspelbare uitvoering van zijn al lang bekende beleid.
De paniek op de beurzen vandaag is dan ook niet zozeer een gevolg van Trumps acties an sich, maar van het jarenlang negeren van de realiteit door de financiële en politieke elites. Men heeft collectief de kop in het zand gestoken, gehoopt dat Trump zou veranderen, dat hij gebluft had, of dat hij wel weer zou verdwijnen. Men heeft verzuimd zich voor te bereiden op een wereld waarin 'America First' daadwerkelijk beleid wordt.
De dieprode cijfers op de beeldschermen zijn de prijs die betaald wordt voor die struisvogelpolitiek. Het is de rekening voor het onderschatten van Trumps vastberadenheid en het weigeren te erkennen dat het tijdperk van ongebreidelde globalisering, waarin Amerika de rekening betaalde voor de welvaart van anderen, voorbij is.
In plaats van moord en brand te schreeuwen over Trump, zouden de Europese leiders, de economen en de marktanalisten misschien eens bij zichzelf te rade moeten gaan. Waarom hebben zij de signalen zo lang genegeerd? Waarom hebben zij hun economieën zo afhankelijk gemaakt van een systeem waarvan Trump al jaren zei dat hij het zou veranderen? Waarom heeft Europa zelf nooit werk gemaakt van écht eerlijke, wederkerige handel, maar altijd geprobeerd maximaal te profiteren van de Amerikaanse openheid terwijl het de eigen markt afschermde?
Steun DDS! De Dagelijkse Standaard vecht tegen de stroom in en brengt u het nieuws en de opinie die de mainstream media vaak voor u verzwijgen. Maar dit belangrijke werk kost geld en wij zijn volledig afhankelijk van de steun van onze lezers. Wilt u dat wij doorgaan? Help ons dan met een donatie via BackMe! Elke bijdrage, groot of klein, helpt ons om uw stem te blijven vertegenwoordigen en de strijd voor een écht rechts geluid voort te zetten. Doneer nu via: https://dds.backme.org/
De beurspaniek van vandaag is geen verrassing, maar een logisch gevolg van jarenlange ontkenning. Donald Trump doet wat hij zei dat hij zou doen. Dat dit pijn doet bij landen en bedrijven die profiteerden van de oude situatie, is eveneens logisch. Maar om nu 'geschokt' te reageren is hypocriet of dom. De wereldorde verandert, of de globalistische elite het nu leuk vindt of niet. Trump was daar altijd duidelijk over. De rest van de wereld heeft er blijkbaar voor gekozen niet te luisteren. Nu worden ze geconfronteerd met de realiteit. Wen er maar aan.