Artsen zonder Grenzen noemt het vluchtelingenbeleid van de Europese Unie "afschrikwekkend" en "schandelijk" en wil geen geld meer krijgen. Het vluchtelingen- en asielbeleid van de
EU: normaal gesproken heb ik daar weinig positiefs over te vermelden. Toch begint dit beleid eindelijk zijn vruchten af te werpen, in ieder geval wat betreft de financiën.
Het bestuur van Artsen zonder Grenzen heeft namelijk
bepaald dat het niet langer geld zal accepteren van de Europese Unie vanwege ons beleid. De organisatie vindt het hele beleid niets: de grenzeloze artsen zouden het liefste ook voor migranten alle grenzen opengooien. Het grootste punt van kritiek richt zich op de deal met Turkije, waarin besloten werd dat Turkije - in ruil voor bakken met geld - vluchtelingen actief zou tegenhouden bij hun pogingen Europa te bereiken. Hoewel dat ons nu wel opzadelt met een torenhoge rekening vanuit Turkije, is deze afspraak op de lange termijn wel voordelig voor ons. Zowel voor ons als Syrië is het van belang dat de vluchtelingen (en dat zijn ze wat mij betreft zolang ze in één van Syrië's buurlanden zijn) in de regio verblijven, zodat zij laten kunnen terugkeren naar hun vaderland. De bedragen die we nu naar Turkije sturen, zijn een schijntje vergeleken met de kosten die we zouden maken om al deze mensen in de Unie te onderhouden.
Maar ik dwaal lichtjes af. Wat betreft het geld voor Artsen zonder Grenzen: het gaat hier om twee verschillende potjes. Aan de ene kant willen ze geen geld meer van de Unie als geheel (oftewel: Brussel) en anderzijds niet meer van de EU-landen apart. Dat betekent dat er respectievelijk 19 en 37 miljoen euro bespaard kunnen worden, wat neerkomt op een aardig bedrag van 56 miljoen.
Het is een druppel op de kokende plaat, maar het is mooi meegenomen, of niet?