De Koninklijke Nederlandse Marine mag dan relatief klein zijn en boven het wateroppervlak vrij onzichtbaar, maar onder het wateroppervlakte -uit het zicht- imponeert Nederland al jaren. Zo ontwikkelt Nederland kwalitatieve duikboten zoals de Walrus-klasse. Als het aan werknemers en werkgevers ligt laat het kabinet de nieuwe duikboten voor het Ministerie van Defensie in Nederland ontwikkelen. Een goed plan, via NOS Teletekst.
Natuurlijk staat nog niet vast welke organisaties de duikboten gaan bouwen, maar werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakbonden richten zich in een brief aan de regering en de Tweede Kamer om er in ieder geval voor zorg te dragen dat de duikboten in Nederland worden geproduceerd. Het Ministerie van Defensie is voornemens om in totaal vier nieuwe aan te schaffen. Het mag zo'n 3 miljard euro koten.
Wanneer het kabinet besluit om de duikboten vanwege veiligheidsredenen in-house te produceren dan is dat goed voor banen, maar biedt het produceren van de duikboten in Nederland het ministerie diverse andere voordelen. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van onderhoud en het operationeel houden van de duikboten. Ook is Defensie hierdoor minder afhankelijk van buitenlandse (wapen)systemen.
Momenteel zijn echter vier buitenlandse reders in de race om de uitbestedingen van Defensie. Wel proberen deze bedrijven zoveel mogelijk samen te werken met Nederlandse bedrijven, maar het zou goed zijn om te inventariseren of Nederlandse rederijen niet méér kunnen doen voor de marine, de belangrijkste wapenarm van de Nederlandse krijgsmacht.