Politie reageert op meldingen wangedrag: 'Als je wilt straffen moet je het kunnen aantonen'

Geen categorie14 jul 2019, 14:00

Gisteren werd bekend dat binnen het korps van de politie veel sprake is van seksuele intimidatie, discriminatie en ander wangedrag. Politiecoach en diversiteitsraad lid Carel Boers kwam als een klokkenluider naar buiten met dit nieuws. Gisteravond reageerde de politie zelf op deze aantijgingen en wat ze willen doen om het te veranderen.

Politiecoach Carel Boers kwam gisteren al met zeer opmerkelijke uitspraken over de werksfeer binnen de politie. De 'heteronormatieve cisgender' cultuur baarde het lid van de diversiteitsraad tot grote zorgen.

De norm wordt gesteld door blanke, oudere heteromannen. Dat leidt ertoe dat agenten zich op het politiebureau vaak veel onveiliger voelen dan bij de uitoefening van hun taak op straat

De portefeuillehouder diversiteit van onze Nationale Politie, Lute Niewerth, herkent zich wel in de kritiek. Hij erkent dat vrouwen, homo's en allochtonen agenten zich niet altijd even veilig voelen binnen een korps.

Een groot aantal punten herken ik zeer goed. Een aantal collega's in ons korps voelt zich niet welkom en op bepaalde punten buitengesloten. Dan heb ik het met name over collega's met een homoseksuele of niet-westerse achtergrond.

Nog opmerkelijker is dat Niewerth aangaf dat de politie al zo'n twintig jaar bezig is met deze problematiek. Hoe diep verankerd moet het dan wel niet zitten dat de politie hier al twee decennia mee bezig is?

Maar ik kan u verzekeren, het is heel moeilijke problematiek waar we mee bezig zijn." De toenemende diversiteit bij de politie leidt er volgens hem toe dat agenten elkaar niet meer automatisch op alle punten aanvoelen en begrijpen.

Volgens Niewerth is het een groot probleem dat veel agenten geen inlevingsvermogen hebben.

Als je wit bent en westers opgevoed is het soms moeilijk om in te voelen wat de problemen van een ander zijn.

De politie is nu al net zo keurig bezig als de NOS door te spreken over 'wit' in plaats van blank. Het is namelijk ook altijd de schuld van 'de boze witte man'.

Discriminatie en seksuele intimidatie zijn een zorgelijk probleem, het probleem aanpakken is dan ook meer dan noodzakelijk. Het aankomen met termen als heteronormativeit en 'wit' aankaarten als het gezwel en het probleem gaat natuurlijk niks oplossen. Laat de politie met een serieuze oplossing komen en zich niet verlagen tot identitair wensdenken.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten