Wat ze eraan doen vraagt u? Helemaal niets natuurlijk.
Hier word ik dus letterlijk onwel van. In een exclusief interview met
De Telegraaf onthullen politiechef Pim Jansonius en officier van justitie Jeroen van Berkel van het ’anti-liquidatieteam’ vandaag dat
het geweld in de onderwereld nog lang niet is afgelopen.
"Het gaat volgens ons al lang niet meer om een partij verdwenen cocaïne. Het gaat soms om paranoïde gedrag van kopstukken, die zelf denken dat ze op een dodenlijst staan en daarom maar kiezen voor de vlucht vooruit. Zelf hun vermeende vijand liquideren dus."
Nou is het leuk een aardig dat de
politie weet wat er speelt in de
onderwereld, maar het zou nog leuker zijn als men
er iets aan deed. Wat dat betreft komen de twee onmiddellijk met allerlei excuusverhaaltjes aanzetten (families van slachtoffers werken niet mee omdat ze bang zijn om zelf op een dodenlijst te worden gezet, bewijs is lastig te vinden omdat die nare huurmoordenaars hun auto's in de brand zetten als hun taak volbracht is, etc.), maar overtuigend is het allemaal niet. Als de politie namelijk weet wie voor zijn leven moet vrezen en ook wie achter een mogelijke aanslag zal zitten kan men gewoon in actie komen.
In plaats daarvan kijken ze rustig toe terwijl Mocro-gangers hele steden onveilig maken en
jonge moeders voor de ogen van hun kinderen doodschieten. Het enige waar ze onderhand in uitblinken is achteraf tekst en uitleg te geven over het gebeurde. Leuk, maar misschien dat ze voortaan iets kunnen doen om moordaanslagen
te voorkomen? Ik weet het, een gekke gedachte, maar ja, je moet toch wat als je dit soort verhalen tegenwoordig dagelijks leest.
Wat dat betreft kan de Nederlandse politie ongetwijfeld het één en ander leren van
hun Amerikaanse collega's, die tientallen jaren geleden al te maken hadden met vergelijkbaar
geweld, maar dan van de Italiaanse maffia, en op behoorlijk effectieve wijze hebben
ingegrepen. Natuurlijk valt er voor hen ook nog
veel werk te verrichten, maar over het algemeen zijn zij beter in staat om in actie te komen dan onze autoriteiten.
Natuurlijk is dat niet zo gek aangezien de Nederlandse politie helemaal
niets doet, maar ach, ik dacht: ik vermeld het toch maar even. Zie in dat opzicht ook hoe men omgaat
met de motormaffia. Iedereen weet dat deze clubs maffia-organisaties zijn, maar de politie laat ze lekker hun gang gaan. Want stel je voor dat je als agent écht iets zou doen om het land een beetje veiliger en vrediger te maken. Dat moet je niet willen. Dan maar achter automobilisten aangaan die het lef hebben om zeven kilometer per uur te hard te rijden.
In de tussentijd is er
alweer iemand neergeschoten in Amsterdam.
De teller staat nu op 17 and counting. Nog even en we passeren de twintig.
Dat moet voorkomen worden - niet omdat het zo zielig is voor die arme gangsters dat ze stuk voor stuk om zeep worden geholpen, maar omdat er vroeger of later onschuldige slachtoffers vallen... en omdat de staat zo het vertrouwen verliest van de burgers. Daarom deze interessante documentaire over de Amerikaanse maffiabaas John Gotti, die na een lange en gewelddadige carriere werd opgepakt en voor altijd in de cel verdween (waar hij overleed).
Misschien dat dit ter inspiratie kan dienen voor Nederlandse agenten: iedereen kan ten val worden gebracht, de leiders van de
Mocro-maffia incluis. Hun macht is namelijk niets vergeleken met die van Gotti.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=BLJhiXiH9vY[/embed]