Een partij die van 38 naar 9 zetels gaat heeft geen enkel recht op regeringsdeelname.
Er wordt de afgelopen dagen druk gesproken over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat zal niemand zijn ontgaan. Sterker nog, de spanningen nemen razendsnel toe.
D66 sluit de
ChristenUnie uit, iedereen weigert samen te werken met de PVV... Het gevolg is dat twee andere partijen steeds weer genoemd worden als zijnde clubs waar wel zaken mee gedaan moet worden: de SP en de PvdA.
Wat de SP betreft: dat is een knetterlinkse partij. Als de VVD daarmee in een coalitie gaat zitten maakt Rutte zich echt volstrekt ongeloofwaardig. Maar ja, dat vindt hij niet al te boeiend, dus misschien dat hij het nog wil proberen ook.
Vooralsnog heeft het er echter alle schijn van dat met name D66 toch nog stiekem op een coalitie hoopt met de PvdA. De gedachte zal ongetwijfeld zijn dat die partij veel ervaring heeft en natuurlijk al geregeerd heeft met de VVD. Die partijen kunnen dus prima door één deur met elkaar.
Leuk, maar er is één klein probleem: de PvdA is op 15 maart
helemaal weggevaagd. De Nederlandse kiezer heeft het gewoon helemaal gehad met Lodewijk Asscher en z'n sociaaldemocratische vrienden. Zelfs nu, zo'n twee maanden na de verkiezingen, blijft de PvdA op
een zeteltje of 9 staan in de peilingen. Dat bevestigt maar weer eens dat de partij écht op een haar na dood is.
Het is volstrekt ongeloofwaardig dat zo'n irrelevant clubje vervolgens wél steevast wordt genoemd als mogelijke regeringspartij. Als ze nou 20 of 25 zetels hadden, oké, maar dat is niet eens bijna zo. De PvdA is keihard afgestraft voor het beleid van de afgelopen vier jaar -- niet alleen door rechtse kiezers, maar eerst en vooral ook door linkse kiezers.
De rol van de PvdA is uitgespeeld, in ieder geval voor de nabije toekomst. Als Asscher en co. toch bij een coalitie betrokken worden bewijst dit dat het
partijkartel volkomen lak heeft aan de wensen van de kiezer en lekker doet waar het zelf zin in heeft.
Het maakt niet uit hoe "moeilijk" het zogenaamd is om een coalitie in elkaar te smeden zonder de PvdA. Waar het om gaat is dat die partij buitenspel is gezet door de kiezer... en dat de
politiek dat oordeel moet respecteren.