Geert Wilders (PVV) is een beetje 'triggered' door de verloop van de discussie rondom het kinderpardon. Hij vindt de situatie dusdanig ernstig dat hij niet slechts een motie van wantrouwen tegen staatssecretaris Mark Harbers (VVD), de verantwoordelijk bewindsman op dit punt, indient, maar gewoon voor het hele kabinet! Ze 'moeten allemaal weg' is het idee. De verstrekkende motie kreeg echter geen steun in de Kamer behalve dan van Forum voor Democratie (FvD), die stemden met Wilders mee.
Daarmee is het debat over het kinderpardon voorlopig ten einde. Geert Wilders had gisteren geen goed woord over voor de VVD-bewindslieden. Volgens hem is de hele gang van zaken een bewijs voor 'de zoveelste leugen van Rutte'. Maar nu de rookwolken optrekken en de slachtoffers van het veld worden gedragen blijkt dat het kinderpardon vooralsnog nauwelijks impact heeft gehad op de houding van de kiezers tegenover de betrokken partijen, maar dat kan nog veranderen.
FvD en de PVV proberen de VVD in een hoekje te drijven en hun zetels af te snoepen, logisch want in de grootste partij van Nederland huizen veel tegenstanders van een versoepeling van het kinderpardon. Deze kiezers maken wellicht de overstap na één van de twee rechtse alternatieven. Onder de Nederlanders is 53% tegen een verruiming van het 'pardon' en onder VVD'ers is dit aantal nog hoger (77%).
Het kinderpardon wordt door Wilders tot symbool van de massa-immigratie gebombardeerd en hij hoopt dat het electoraat gaat bijten. Dat dit inderdaad 'de druppel' gaat zijn voor veel rechtse VVD'ers, maar of dit zo is kunnen we nog niet zeggen. Daarvoor is het nog te vroeg. Laten we daarom vooral de peilingen van aankomende zondag in de gaten houden. De combinatie van het kinderpardon én het klimaatdebat zouden weleens voor een kleine verschuiving kunnen gaan zorgen.
Wanneer CDA- en VVD-kiezers doorkrijgen dat het klimaatakkoord hen veel gaat kosten en hun partij de economische welvaart verbabbeld, dan gaan er zeker verschuivingen plaatsvinden!
En dus vissen zowel FvD als de PVV in dezelfde vijver naar de rechtse VVD- en CDA-kiezers. Maar hoeveel zijn daar eigenlijk nog van over? Zijn er nog rechtse VVD'ers? De partij lijkt nu vooral een mengelmoes van halve liberalen en 'hedonistische zelfverrijkers', maar het 'rechtse karakter' lijkt al enkele jaren zoek. De partij is een middenpartij geworden en doet dingen die een deel van haar achterban helemaal niet wil.
Maurice de Hond liet afgelopen weken doorschijnen 'geen grote verschuivingen' te verwachten 'tot de verkiezingen'. Maar het kan zomaar eens zijn dat er komende week toch nog een paar zeteltjes af gaan bij CDA en VVD.