Opmerkelijke euro-uitspraken van Roemer!

Geen categorie21 mei 2014, 18:59
SP-voorman Emile Roemer deed dinsdagavond in de uitzending van Pauw & Witteman in zijn debat met Alexander Pechtold enkele opmerkelijke uitspraken over de euro.
Roemer legde heel duidelijk de link tussen de hoge werkloosheid in de eurozone en de muntunie. Het leverde van mijn kant een juich-tweet op voor de SP, iets wat mij al in jaren niet is overkomen! Het was jammer dat Roemer later in het debat weer de gebruikelijke riedel afstak van nergens op willen bezuinigen, waardoor mijn liberale enthousiasme alweer enigszins temperde.
Wat zei Roemer precies over de euro? De SP-leider stelde dat er met de introductie van de one-size-fits-all euro niet alleen een weeffout was begaan, maar zelfs een kapitale blunder. Eén munt invoeren in een aantal landen zonder voorafgaand integratieproces, was vragen om grote problemen, aldus Roemer.
Vervolgens ging Roemer in op de verschillen tussen de landen in de eurozone. Hij ging daarin zo ver dat ik me begon af te vragen of Roemer misschien een vaste lezer is van de columns van Alex Sassen van Elsloo. Roemer stelde namelijk onomwonden dat de verschillen met tussen Zuid-Europese en Noord-Europese landen nog steeds veel te groot zijn, bijvoorbeeld als het gaat om hun export positie of om hun staatsschulden. Dit zal volgens Roemer leiden tot een transferunie waarbij het noorden het zuiden subsidieert, een situatie die volgens hem nog zeker 20 tot 30 jaar zal aanhouden.
Op de vraag van presentator Paul Witteman wat dan de oplossing was van de SP, zei Roemer dat per direct uit de eurozone treden wat hem betreft geen verstandige optie is, maar dat er wel nagedacht moet worden over verschillende opbreek scenario’s. Ook een splitsing tussen een noordelijke en zuidelijke euro is wat hem betreft een optie die op tafel gelegd kan worden, naast de optie van het uittreden van de economisch zwakkere landen (het exitcondities scenario van ChristenUnie-SGP) .
Alexander Pechtold wist daar weinig tegenover te stellen. Hij prees de euro vanwege de stabiliteit die deze gebracht zou hebben en weet alle problemen aan de financiële crisis. Daarna ging Pechtold ieder inhoudelijk debat uit de weg, door te stellen dat een debat over monetaire zaken kan leiden tot onrust op de financiële markten. Op zich wel correct, maar voor een democraat een zwaktebod, lijkt mij.
Vervolgens kwam Pechtold weer eens met de vreemde redenering, dat Nederland zonder euro niet naar Italië zou kunnen exporteren. Ik ben het nog even nagegaan, maar een land als Zwitserland exporteert volop naar landen als Italië, Duitsland en Frankrijk. Zonder euro, meneer Pechtold!
Het lijkt erop dat de panelen in de Nederlandse politiek beginnen te schuiven. Naast de PVV (die uit de EU wil) zijn de SP, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren inmiddels zover, dat zij een voortzetting van de eurozone in de huidige samenstelling en zonder enige vorm van monetaire flexibiliteit, niet meer zien zitten. De vraag is nu, wanneer het debat in de middenpartijen een keer op gang komt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten