In India heeft men een groot probleem: duizenden en nog eens duizenden kinderen verdwijnen ieder jaar. Zij komen vervolgens terecht in slavernij en erger.
De 9-jarige Diwakar Singh komt uit het Ramgarh district in het Indiase plaatsje Jharkhand. In mei van dit jaar werd hij geslagen door zijn ouders. Als reactie besloot hij om weg te lopen. Onlangs werd hij, na een lange periode weg te zijn, gered door de politie en herenigd met zijn ouders.
Ongeveer 19.000 kinderen die de afgelopen jaren gered zijn door het Union Home Ministry hebben vergelijkbare verhalen. Velen van hen verlieten op vrijwillige basis hun ouderlijk huis, maar kwamen daarna ernstig in de problemen. Daarbij gaat het onder meer om misbruik en zelfs om slavernij.
Het project van Union Home Ministerie heet "Operation Smile," oftewel "Operatie Glimlach." Het is opgezet door Rajnath Singh, een man die zich het lot van arme kinderen ernstig aantrekt en besloten heeft om ze te helpen.
Rajnath gebruikt zijn project en organisatie om de autoriteiten te dwingen om in actie te komen als een kind vermist wordt. Tot nu toe doen die namelijk veel te weinig. In veel gevallen weten ze weliswaar waar een bepaald kind is, maar doen ze er niets aan om hem of haar te herenigen met zijn/haar ouders. Dat is natuurlijk een grove schande: kinderen hebben behoefte aan liefdevolle ouders die goed voor hen zorgen.
Maar dat is niet de enige reden dat Rajnath het zo belangrijk vindt om deze Indiase kinderen te helpen. Veel van deze kids worden namelijk ernstig uitgebuit. De meeste meisjes verdwijnen in de prostitutie terwijl de jongens gedwongen aan het werk worden gezet. De eersten eindigen als seksslaven, de laatsten als werkslaven die totaal rechteloos zijn.
Rajnaths project is de afgelopen tijd zo succesvol geweest dat steeds meer politieafdelingen met hem willen samenwerken. Ze organiseren samen congressen om ervoor te zorgen dat agenten weten hoe ze iets aan dit probleem kunnen doen, en wat de tekenen zijn dat er iets mis is. Op die manier hebben zij samen nu al 19.000 kinderen uit slavernij gered.
Het moge duidelijk zijn dat dit slechts het topje van de ijsberg is, maar 19.000 geredde kinderen is natuurlijk een ongelooflijk hoog aantal. En dat allemaal doordat één man, Rajnath Singh, begreep dat het niet goed ging en dat als hij niet in actie zou komen, niemand dat zou doen.