Er zit komende week een interessant debat aan te komen zo lijkt het.
Volgens de
NY Times (op gezag van Reuters) is de Eurozone hard aan een renteverlaging toe, desnoods slechts een symbolische (de rente staat al enige tijd historisch laag op 0,75%, dus
iedere verlaging zal vooral symbolische waarde hebben). Immers, de credit crunch in de perifere landen richt steeds meer schade aan, en zelfs al zal de renteverlaging zoals bepleit de credit crunch slechts marginaal verlichten: het zal ook een verzwakkend effect hebben op de euro, zodat de exportpositie van de knoflooklanden in ieder geval voor kore tijd beter worden zal. Ook
IMF-president Lagarde steunt het idee van een renteverlaging.
Die renteverlaging zou plaats moeten hebben in mei. Of daadwerkelijk sprake zal zijn van een voor export gunstig effect staat bepaald nog niet vast, aangezien de ratrace van valuta's, die voortdurend bezig zijn elkaar de loef af te steken wat betreft devaluatie nog steeds in volle gang is.
Overigens: officieel is er geen sprake van een 'currency war'. Dat is de schuld van allerlei zwartkijkers en alarmisten, die term. U weet wel.
Daartegenover staan Duitsland en de Bundesbank. En zoals u weet, is de Bundesbank helemaal niet van het gratis geld, tenzij natuurlijk op commando van Berlijn. Minister van Financiën Schäuble waarschuwde vrijdag, dat er naar zijn idee tevéél geld in de markt aanwezig is. Schäuble wil eigenlijk dat de ECB de geldhoeveelheid ietwat terugbrengt:
Dat bracht de Duitse econoom Hans Werner Sinn overigens tot de uitspraak, dat als via interne devaluatie de competitiviteit moet worden hersteld, een aantal perifere economieën er wellicht beter aan doet de euro tijdelijk te verlaten. In essentie is dat ook de consequentie van wat Schäuble vrijdag zei, al moet achteraf gezien worden betwijfeld of hij de impact van zijn eigen woorden voldoende begrepen heeft. Na alle moeilijkheden (en honderden miljarden belastinggeld niet te vergeten!) die de EU zich op de hals heeft gehaald om de Eurokudde bijeen te houden, is het een ietwat goedkope manier om de zuidelijke landen nu te wijzen op de mogelijkheid van een vrijwillig exit.
Wat de gevolgen voor de rest van de Eurozone zouden zijn is nu nog onduidelijk, maar dat Angela Merkel er niet over piekeren zal de woorden van haar minister van Financiën in daden om te zetten kunt u als vaststaand aannemen. De oppositie in Duitsland zou haar afslachten, als ze tussen nu en september met een dergelijk voorstel komen zou.
Desalniettemin lijkt Cyprus nog steeds een uitstekende kandidaat om als eerste de Eurozone te verlaten. De vooruitzichten voor het land zijn nog steeds dramatisch, Cyprus zelf hoopt dat de economische teruggang beperkt blijft tot de door de Trojka gehanteerde voorspelling van 9%. 9% economische teruggang! Het is onvoorstelbaar wat de consequenties op een samenleving zullen zijn die met een dergelijke teruggang te maken krijgt, maar het is niet de plek waar je op vakantie zijn wilt als iemand zich boos gaat maken op Duitsers en zo.