In 2018 hadden zo'n half miljoen basisschoolleerlingen te maken met lesuitval, 70.000 kinderen zaten zelfs één of meer dagen thuis vanwege een lerarentekort. Dat gaat alleen maar erger worden. Dat meldt De Telegraaf. De website lerarentekortisnu.nl houdt gegevens bij over uitval en lerarentekorten. De voorgenoemde cijfers zijn op basis van deze website, waar nog geen 65 procent van de scholen hun cijfers naar toestuurt. Dikke kans dus dat het werkelijke aantal eerder bij de miljoen kinderen ligt.
Scholen doen natuurlijk hun uiterste best om de cijfers zoveel mogelijk te drukken, bijvoorbeeld door klassen te verspreiden over andere klassen en zo toch les te kunnen geven. Optimaal leren is dat natuurlijk niet maar veel meer kan zo'n school ook niet doen op zo'n moment.
Het meest frappante hieraan is dat deze trend al langer aan de gang is en D66, 'partij voor
onderwijs' bij uitstek, in de regering zit en op geen enkele manier een zinnige bijdrage heeft weten te leveren om dit probleem aan te pakken. Deze kwestie heeft twee grote thema's: meer geld voor goed personeel (en de opleiding dáárvan) en minder werkdruk om personeel ook daadwerkelijk kinderen goed te kunnen laten begeleiden bij hun studie.
Maar goed, dat probleem is blijkbaar minder schrijnend dan het tekort aan elektrische auto's op de weg of een referendum. Ik kan nog wel gaan zoeken naar een citaat van Rob Jetten waar hij het probleem erkent en onderstreept maar die zijn toch altijd hetzelfde dus kies maar uit deze vluchtig in elkaar geflanste voorselectie:
1. 'We moeten serieus gaan kijken hoe we dit keer een structurele oplossing kunnen bieden en het vertrouwen van de burger terug kunnen zien te winnen.'
2. 'Dit is een mooi en rijk land waar we met z'n allen trots op kunnen zijn en daarom moet D66 zich weer hard maken voor onderwijs zodat we iedereen kansen kunnen bieden voor een mooie toekomst.'
3. 'c://Error_66: please insert coin for new game.'