1. Home
  2. Onderwijsbonzen: meer bureaucratie = betere kwaliteit

Onderwijsbonzen: meer bureaucratie = betere kwaliteit

Geen categorie11 mei 2012, 14:00
De consequentie van de 'verbeteringen' na InHolland.
De Algemene Onderwijsbond heeft een peiling gehouden onder HBO-docenten om de kwaliteit van het onderwijs op hogescholen te inventariseren.En de conclusie: docenten zijn inmiddels de helft van hun tijd bezig met papierwerk, omdat hun superieuren zeggen dat dat de onderwijskwaliteit ten goede komt.
Het ministerie van Onderwijs en de hogeschoolbesturen hebben voorbeeldig gereageerd, voor een bureaucratenapparaat. Er is onmiddelijk actie ondernomen en de noodzakelijke stappen zijn gezet om een proces in gang te zetten waarbij de wederzijdse terugkoppeling tussen docent en management centraal komt te staan, ten behoeve van een betere onderwijskwaliteit en navenante stijging van de efficiency. Dat werk. In de praktijk betekent dat: lieve docenten, jullie gaan 24/7 verantwoording afleggen; hierbij de volledige papierwinkel. U moet zich voorstellen dat deze onheilspellende boodschap wordt geschraagd door het onmiskenbare geluid van een achteruitrijdende vrachtauto. Zie daar, de papierwinkel.
Onze hogescholen en universiteiten worden in hun greep gehouden door een giftige mengvorm van neoliberalisme en marxisme-leninisme. Dat betekent dat deze instellingen productie moeten draaien en door bestuurscolleges voor koekjesfabrieken worden aangezien, terwijl tegelijkertijd een onvoorstelbaar bureaucratische 'kwaliteitscontrole' zijn werk doet. Dat resulteert respectievelijk in genadezesjes en een achterlijke papierwinkel om die cijfers voor het management te verantwoorden. Want vergis u niet: een x-percentage voldoendes geven is absoluut noodzakelijk, alleen ziet u zelf maar hoe u die cijfers verantwoordt.
Wat hebben we dus van het schandaal van InHolland geleerd? Dat de 'oplossing' even abject is als het schandaal dat het tracht op te lossen. Overheid en colleges van bestuur blijken absoluut niet in staat de problemen in onderwijsland aan te pakken. De reden? Ze zijn medeveroorzakers van de ellende.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten