Onderwereldoorlog is niet te stoppen

Geen categorie20 dec 2014, 12:00

Er komen meer liquidaties aan.

Volgens hoofdofficier van Justitie Theo Hofstee kunnen we de komende tijd nog veel meer liquidaties verwachten in de onderwereld: "We hebben niet het idee dat dit conflict is uitgedoofd."

In een normale wereld zou je denken dat de autoriteiten er alles aan doen om dat wél te voorkomen - eerst en vooral omdat een aanslag mis kan gaan waardoor onschuldige omstanders het slachtoffer kunnen worden - maar helaas is Nederland anno 2014 uitgesproken abnormaal.

Het gevolg:

,,Het aantal liquidaties en pogingen daartoe is dit jaar fors opgelopen'', aldus Hofstee. Zeker zes liquidaties in 2014 worden toegeschreven aan het conflict tussen twee groepen. Vorig jaar ging het om twee van zulke afrekeningen. Een verdwenen partij drugs in Antwerpen was in 2012 de 'trigger' voor de ruzie. Maar volgens Hofstee gaat het daar allang niet meer om. Inmiddels zijn er nieuwe conflicten om geld, macht en zeggenschap over de drugshandel. Groot onderling wantrouwen speelt waarschijnlijk ook een belangrijke rol.

Niet alleen kunnen de autoriteiten er weinig aan doen om het geweld te stoppen, de hoofdofficier geeft zelfs toe dat ze helemaal niet weten wat er precies aan de hand is: "Wij kunnen de liquidaties niet logisch verklaren."

Volgens hem heeft het er alle schijn van dat flink wat criminelen doodsbang zijn dat ze op een dodenlijst van deze of gene vijand staan en handelen ze dus preventief: het is beter om eerst toe te slaan en nodeloos iemand te vermoorden dan niets te doen en uiteindelijk zelfs na het hiernamaals te worden geschoten.

De dertigjarige Amsterdammer Stefan Regalo Eggermont was in juli het eerste onschuldige slachtoffer van het geweld in de onderwereld. Als de politie niet snel grip krijgt op de situatie is de kans groot dat hij niet de enige buitenstaander zal blijken die om zeep wordt geholpen terwijl topcriminelen elkaar uit proberen te schakelen. Zij nemen dat soort doden op de koop toe; zij staan boven de wet en dus boven burgermannetjes (en vrouwtjes) die zich wél aan de wet houden.

Het meest zorgwekkende aan dit verhaal is niet dat maffiosi elkaar afmaken - dat doen ze als mensenheugenis - maar dat de politie toegeeft met de handen in het haar te zitten. Blijkbaar is de informatie die zij ontvangen zo slecht dat ze niets kunnen doen. En dat terwijl dat nou juist de primaire taak is van de overheid: de burgers beschermen tegen (gewapende) criminelen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten