Geert Wilders gaat de verkiezingen gebruiken om schoon schip te maken in zijn fractie. Dat is bij de slachtoffers echter nog niet bekend.
Vijf mensen in de PVV-fractie zullen bij de komende verkiezingen niet op de lijst staan of op een niet-verkiesbare plaats terecht komen. Drie leden zitten op de wip, maar moeten in ieder geval rekening houden met een lagere notering op de lijst. Dat beamen bronnen rondom de fractie aan deze site. Niet alle Kamerleden om wie het gaat, zijn zich daar echter van bewust.
Uit steeds meer hoeken wordt bevestigd dat de PVV-leider het falen van de tussentijdse onderhandelingen gaat gebruiken om een aantal fractieleden te lozen. Deze zullen plaats maken voor een aantal vertrouwelingen van Geert Wilders. Namen die rondzingen zijn die van Eerste Kamerleden Machiel de Graaf en Gabriëlle Popken, het Overijsselse Statenlid Edgar Mulder en Europarlementariër Barry Madlener. Vicky Maeyer (Zuid-Holland) zou ook kans maken op een verkiesbare notering.
Wilders kan nog weleens een probleem krijgen als hij zijn kandidatenlijst presenteert. Momenteel houdt zijn fractie, in afwachting van een mooie plek op de lijst, zijn kaken stijf op elkaar. Onenigheid is uitgebleven nadat Wilders de gehele fractie buitenspel zette in zijn beslissing om uit de coalitie te stappen. Een meerderheid van de fractie had zelfs het Catshuisakkoord nog niet op papier gezien toen de PVV-leider aan Rutte en Verhagen mededeelde dat zijn beslissing onherroepelijk was.
Dat zijn fractie nu nog niets laat horen en zich publiekelijk -achteraf dus - achter de beslissing van Wilders schaart, betekent niet dat de fractie er heel erg over te spreken is. Kamerleden hebben onderling voorzichtig hun onvrede uitgesproken over de gang van zaken. Enkele daarvan staan op het 'dodenlijstje' van de partijleider. Het is niet uitgesloten dat zij zich afsplitsen als ze op de hoogte worden gesteld van hun ontbreken op de Kieslijst.
Ook in de provinciale fracties is het risico op onenigheid na het bekend worden van de kandidatenlijst groot. In vrijwel alle provincies zitten Statenleden met Kamer-aspiraties. De overgrote meerderheid komt echter niet voor in de plannen van de partij. Enkele Statenleden die nu nog in de maat lopen, hopend op een Kamerzetel, zijn niet tevreden over de manier waarop ze vanuit Den Haag behandeld worden. Een lage of zelfs géén notering op de kandidatenlijst kan ze tot impulsieve beslissingen brengen.
De PVV-leider heeft een belangrijke reden voor het schrappen van enkele namen. De belangrijkste is dat hij hetzelfde had willen doen met Hero Brinkman in 2010. Uiteindelijk zag hij hiervan af en 'bestrafte' hij de oud-politieman met de zeer verkiesbare plek 13 op de lijst. De gevolgen zijn u bekend. Wilders heeft het vertrek van Brinkman als een persoonlijke nederlaag ervaren. Zijn getrouwen in de fractie zullen ervoor zorgen dat hij diezelfde fout niet nog een keer maakt door de rotte appels na de verkiezingen te laten zitten.