Obama verliest prioriteiten Amerikaanse volk uit het oog

Geen categorie26 jun 2013, 18:59
De Amerikaanse president kondigde gisteren nieuwe plannen aan om de vermeende klimaatverandering tegen te gaan. Het volk wil vooral banen.
Barack Obama haalde in een toesprak dinsdagmiddag alle bekende waarschuwingen over de klimaatverandering van stal. De zeespiegel stijgt, orkanen en bosbranden nemen toe, het is kommer en kwel als Amerika niets doet. "De vraag is of we de moed hebben te handelen voor het te laat is," zei Obama.
Geen woord over steeds maar tegenvallende (voor de klimaatalarmisten althans) cijfers die laten zien dat de Aarde helemaal niet zo snel opwarmt. Geen woord over de winning van schaliegas en -olie, hoewel dat ervoor zorgt dat de Verenigde Staten fors minder broeikasgassen uitstoten. Wel zei Obama trots dat Amerika meer olie en gas dan ooit produceert, maar dat is niet bepaald zijn verdienste. De olie- en gaswinning op staatsdomein is onder zijn regering juist afgenomen.
De Democraat ontkende zelfs dat er ook maar enige twijfel bestaat over de opwarming van de Aarde. "97 procent van de wetenschappers [...] erkent dat de Aarde opwarmt en de mens daar een bijdrage aan levert," beweerde hij.
Dus wat gaat hij doen? De Republikeinen, die in het Huis van Afgevaardigden de meerderheid hebben, gaan geen nieuwe milieuwetten steunen, dus wendt Obama zich tot zijn eigen milieudienst, de Environmental Protection Agency (EPA). Die moet voortaan strenger toezien op vervuiling door bestaande energiecentrales. Nu controleert de EPA alleen nieuwe centrales. Er is geen wet die de EPA toestaat dergelijke controles bij alle energieproducenten uit te voeren, maar het Hooggerechtshof heeft bepaald dat de dienst controle mag doen als een centrale een risico voor de volksgezondheid vormt. Obama gaat er dus vanuit dat alle energiecentrales, per definitie, zo een risico vormen. Het is afwachten of de hoge rechters het daar mee eens zijn.
Vooral voor bestaande kolencentrales is dit slecht nieuws. Die kunnen het niet veroorloven de hele fabriek 'milieuvriendelijker' te maken. Dat kost teveel geld. Dus zullen ze moeten sluiten. Wat precies is wat Obama in 2008, voor hij president werd, beloofde.
Ook wil de president had mogelijk maken dat zonne- en windenergie wordt gewonnen op staatsdomeinen. Terwijl, zoals eerder vermeld, daar steeds minder naar olie en gas wordt geboord. Picking winners en losers, noeme we dat: de overheid, niet de consument, bepaalt welke vorm van energiewinning de toekomst heeft. Ook al betekent dat voor de consument een hogere energierekening. Neem de Duitsers. Die hebben hun land volgebouwd met windmolens en betalen nu 40 procent meer voor hun stroom dan de gemiddelde Europeaan.
Dat 'groene' energie blijkbaar wat mag kosten, zei Obama overigens niet.
Wel zei hij de bouw van de Keystone-oliepijplijn van Canada naar Texas alleen te zullen goedkeuren als de bedrijven die erbij zijn betrokken kunnen aantonen dat ze het milieu geen schade zullen berokkenen. Nu hebben twee aparte onderzoeken van Obama's eigen ministerie voor Buitenlandse Zaken dat bewijs al geleverd. Er is dan ook geen goede reden om Keystone niet aan te leggen. Maar het project wacht toch al jaren op goedkeuring van de regering. Obama heeft eigenlijk geen uitweg meer om het project in de weg te zitten, dus vertraagt hij het. Wellicht tot de Canadezen het wachten zat zijn en besluiten olie dan maar direct naar China te exporteren?
Probleem voor Obama is dat de meerderheid van de Amerikanen klimaatsceptisch is. Als ze al geloven dat de Aarde opwarmt, zien de Amerikanen de urgentie van het probleem niet of nauwelijks in. Terwijl het overgrote merendeel van het volk wel snakt om banen.
De economie trekt langzaam aan, maar nog altijd zitten miljoenen Amerikanen zonder werk. Het begrotingstekort is wat afgenomen, deels dankzij het economisch herstel, waardoor de belastinginkomsten toenemen, en deels door bezuinigingen die met veel moeite door de Republikeinen zijn bedongen. Op de lange termijn liggen er echter enorme uitdagingen in het verschiet. De sociale zekerheid wordt onbetaalbaar. Als de gezondheidszorg en het pensioenstelsel niet worden hervormd, houdt de federale overheid al in 2025 geen geld meer over voor zaken als defensie, infrastructuur en onderwijs. Dan is er alleen nog geld voor 65-plussers en arme Amerikanen die profiteren van Obamacare. En misschien nog iets voor 'groene' energiesubsidies? (Natuurlijk tenzij de Democraten de belastingen flink ophogen, maar ook daar wil het Amerikaanse volk niet aan.)
Geen wonder dat desgevraagd de Amerikanen bij meerderheid aangeven dat de regering zich vooral met de economie, het belastingstelsel en de sociale zekerheid moet bezighouden. Maar, zoals Ross Douthat dit weekeinde in The New York Times ook schreef, president Obama lijkt die prioriteiten niet te delen. Hij bekommert zich nu om het klimaat, nadat hij er eerder dit jaar niet in slaagde de wapenwetten van zijn land te herzien en terwijl hij alsnog hoopt op hervorming van de immigratiewetten. Douthat begrijpt er niets van.

The president decided to make gun control legislation a major second-term priority ... with firearm homicides at a 30-year low. Congress is pursuing a sharp increase in low-skilled immigration ... when the foreign-born share of the American population is already headed for historical highs. The administration is drawing up major new carbon regulations ... when actual existing global warming has been well below projections for 15 years and counting.

Vrij vertaald:
De president besloot wapenwetten in zijn tweede termijn prioriteit te geven ... terwijl het vuurwapengeweld in dertig jaar niet zo laag is geweest. Het Congres wil het makkelijker maken voor laaggeschoolde buitenlanders om het land in te komen ... terwijl het aantal Amerikanen dat in het buitenland is geboren al naar historische hoogten reikt. De regering werkt aan nieuwe regels voor de uitstoot van broeikasgassen ... terwijl de werkelijke opwarming van de Aarde al vijftien jaar lang ver onder de voorspellingen uitkomt.

Wat te denken van de economie? De oplopende nationale schuld die dagelijks met enkele miljarden dollars naar de volgende generatie wordt doorgeschoven? Het komende bankroet van de Amerikaanse verzorgingsstaat? Dat vindt Obama blijkbaar allemaal minder belangrijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten