Obama laat de Afghanen aan hun lot over

Geen categorie28 apr 2014, 15:14
Er zouden volgend jaar niet meer dan vijfduizend Amerikaanse troepen in Afghanistan kunnen achterblijven.
Dat berichtte het persbureau Reuters vorige week. De bevelhebber van de internationale troepenmacht in Afghanistan, generaal Joe Dunford, heeft gewaarschuwd dat het met minder dan tienduizend soldaten echt niet te doen is, maar blijkbaar denkt president Barack Obama daar anders over.
Eind dit jaar vertrekken de meeste Amerikaanse en NAVO-troepen uit Afghanistan. Het mandaat van het bondgenootschap loopt op 31 december af. De Afghanen en de Amerikanen spreken los van de NAVO over een veiligheidsverdrag dat soldaten zou toestaan in het land te blijven om bij te dragen aan antiterreuroperaties en om het Afghaanse leger te blijven trainen.
Beide zijn nodig, want de Taliban is bepaald niet verslagen en hoewel de Afghaanse troepen in toenemende mate voor de veiligheid in het land zorgen, zijn ze niet zo goed uitgerust als de Amerikanen. Die kunnen dankzij hun moderne oorlogsmaterieel met een relatief kleine aanwezigheid een hoop bereiken. Maar Afghanistan is een groot land. Vijfduizend troepen is wel erg mager.
Het zou niet de eerste keer zijn dat Obama het advies van zijn generaals in de wind slaat. Stanley McChrystal, een van de voorgangers van Dunford, zei in 2009 dat hij met minder dan veertigduizend extra troepen de oorlog niet kon winnen. Obama leverde dertigduizend troepen en gaf McChrystal een onredelijke deadline: de extra troepen moesten binnen twee jaar weer thuis zijn.
Alles wijst erop dat Obama vooral het liefst zo snel mogelijk de oorlog wil afronden, opdat, zoals hij het graag zegt, de Amerikanen wat meer aan "nation-building" in eigen land kunnen doen.
Die oorlogsmoeheid leidde hem er eerder al toe alle Amerikaanse soldaten uit Irak terug te trekken zonder ook maar enige troepenmacht achter te laten. Sindsdien is het in Irak weer bergafwaarts gegaan. De soennieten en sjiieten vechten elkaar de tent uit. De premier, Nouri al-Maliki, gedraagt zich steeds meer als een dictator. Bom- en moordaanslagen zijn bijna aan de orde van de dag.
De afgelopen jaren is in Afghanistan vooruitgang geboekt. Afgezien van de vraag of het verstandig was het land binnen te vallen en daar jaren te blijven in een poging een enigszins moderne, functionerende staat op te richten, is de veiligheid verbeterd en de dreiging die van Al Qaida uitgaat flink teruggedrongen. De presidentsverkiezingen verliepen eerder deze maand zonder grote veiligheidsincidenten. Vrouwen hoeven in grote delen van het land niet langer elke dag te vrezen voor hun leven.
Om dat te bewerkstelligen hebben meer dan drieduizend Amerikaanse en Europese soldaten het leven gelaten, waaronder 26 Nederlanders. Als Obama eind dit jaar vrijwel alle troepen terugtrekt en de Taliban in ieder geval in delen van het land weer de macht grijpen, waarvoor zijn deze soldaten dan precies gesneuveld?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten